Hlavní obsah

Zdrcení fanoušci, kondolující kluby. NHL je po Gaudreauově tragické smrti v šoku

Ta zpráva je natolik nepochopitelná, že se jí člověk stále zdráhá uvěřit. Fanoušci hokejistů Columbusu mezitím nosí květiny k Nationwide Areně, aby uctili památku útočníka Blue Jackets Johnnyho Gaudreaua, kterého usmrtil opilý řidič.

Foto: ČTK/AP

Zesnulý Johnny Gaudreau na archivním snímku.

Článek

Třiačtyřicetiletý Sean Higgins byl zatčen, když svým džípem srazil ve čtvrtek večer pod vlivem alkoholu Gaudreaua a jeho bratra Matthewa. Sourozenci nehodu nepřežili, přitom v pátek měli být svědky na svatbě své sestry.

Do startu nového ročníku NHL chybí více než měsíc, ale je jasné, že to bude sezona ve stínu tragédie nejen pro Columbus. „Je mi opravdu špatně od žaludku. Život je tak nespravedlivý a tohle člověka zasáhlo na tolika různých úrovních. Mám zlomené srdce za rodinu Gaudreauových,“ napsal bývalý obránce Ryan Whitney. „Ten kluk měl nakažlivou osobnost. Milý a skromný. Jsem z toho zlomený.“

Rodině i klubu kondoluje všech zbylých 31 týmů NHL. Spoluhráči z Blue Jackets i všichni, co Gaudreaua znali, jsou zdrceni.

Mistr světa do 20 let z roku 2013 patřil k nejšikovnějším hráčům nejlepší hokejové ligy světa a Calgary Flames si zpětně děkovali za svou jasnozřivost, když Gaudreaua draftovali před třinácti lety ze 104. místa.

I se 175 centimetry a 75 kilogramy se subtilní Američan vypracoval v jednu z největších hvězd. Mezi jeho mentory patřil v Calgary také Jiří Hudler. Dvě sezony po českém hokejistovi Gaudreau získal před sedmi lety prestižní Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana s vysokou výkonností.

Byl i spoluhráčem Jaromíra Jágra, kterému na podzim 2017 nahrával na jeho poslední, celkově 766. gól v NHL.

V sezoně 2021-22 Gaudreau nasbíral za Flames 115 bodů (40+75) a skončil druhý v produktivitě základní části za Connorem McDavidem. O to víc pak šokoval, když se jako volný hráč rozhodl kývnout na nabídku nepříliš výrazného Columbusu, kde před dvěma lety podepsal sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů. Smlouva mu měla vypršet po sezoně 2028-29.

„Pro spoustu z nás byl inspirací, že když dřete, můžete být dobří, ačkoli nevypadáte moc jako hokejista. Byl jedním z mála vynikajících hráčů, kteří do Columbusu přišli z vlastní vůle a chtěli tu být,“ vykládali smutní fanoušci před arénou, na níž je Gaudreaův velký billboard.

Blue Jackets ztratili svého hrdinu a dá se jen těžko předvídat, jak na ně šokující ztráta ještě dolehne.