Hlavní obsah

Zborcené harfy tón. Edmontonské hvězdy mlčí. Z 0:2 na zápasy se k poháru probilo jen pět týmů

145 gólů v základní části, dalších pětatřicet v play off. Gólostroj nejlepších edmontonských útočníků se ale ve finále Stanley Cupu nějak zasekl. Kvarteto Connor McDavid, Leon Draisaitl, Ryan Nugent-Hopkins a Zach Hyman je po dvou utkáních série s Floridou na nule a k vysněnému poháru mají Oilers o podstatný kus dál.

Sestřih utkání Florida - EdmontonVideo: nhl.com

Článek

Jen pětkrát se ve finálových dějinách stalo, že se tým dokázal protlačit k trofeji, i když prohrával 0:2 na zápasy. V roce 1942 Toronto nezvládlo dokonce úvodní tři utkání, ale přesto v sedmi dílech zarmoutilo Detroit. V roce 1966 a 1971 po úvodních dvou nezdarech slavil Stanley Cup Montreal. V roce 2009 otočil sérii s Detroitem Pittsburgh a o dva roky později Boston udolal obdobným způsobem Vancouver. Je to složité, ale jde to.

„Těším se, až o nás budou lidé zase pochybovat,“ prohlásil kapitán Connor McDavid, který alespoň asistoval u dosud jediné trefy Oilers v sérii. Vstřelil ji ale obránce Mattias Ekholm. „Hraje se na čtyři výhry a teď budeme mít domácí výhodu,“ věří ve zvrat německý útočník Leon Draisaitl.

Panthers v čele s gólmanem Sergejem Bobrovským se ovšem daří pacifikovat největší stars soupeře. Před začátkem finále byly zmiňovány jako klíčové zbraně Oilers masivní ofenziva a mimořádné přesilovky. V nich ale mají McDavid a spol. ve finále bilanci 0-7. A v celkové úspěšnosti si tak pohoršili ze 37,3 na 32,8 procenta.

„Jsme v oslabení dál hodně agresivní,“ zmínil střelec dvou floridských gólů ve druhém zápase Evan Rodrigues.

McDavid sice svou extrémní rychlostí nahání hrůzu, ale jeho výpady jsou zatím neúčelné. Bobrovskij mu pochytal za 120 minut celkem devět střel, Hymanovi 7, Draisaitlovi a Nugent-Hopkinsovi po 6.

„Když dáte za dva zápasy jeden gól, tak toho moc nevyhrajete,“ procedil skrz zuby McDavid. Zatímco v prvním finále Oilers dominovali alespoň na střely 32:18, tentokrát to bylo z jejich pohledu 19:29.

Hosté si něco mohli namlouvat, ale Florida byla lepší. I když kouč Kris Knoblauch s odkazem na třikrát nastřelenou brankovou konstrukci odmítl říct, že by nejlepší hráči týmu nepodali odpovídající výkony. Řekl to za něj ale Draisaitl.

„Určitě můžeme být lepší a začíná to u mě. Máme ještě hodně co nabídnout,“ prohlásil druhý nejproduktivnější hráč play off (10+18), který však na svůj první finálový bod stále čeká. „Nebylo to zrovna moje nejlepší utkání. Ale přeskupíme se a ve třetím zápase to bude lepší,“ myslí si Draisaitl. Během prvních dvou třetin byli přitom s McDavidem jedinými útočníky Edmontonu, kteří zaznamenali střelu na Bobrovského. Jako tým jich měli Oilers za necelou půlhodinu jen pět. To rozhodně není recept na finálový úspěch.

„Neměli jsme tolik příležitostí. Nehráli jsme v dostatečném tempu, oni po většinu zápasu kontrolovali hru,“ uznal Hyman.

McDavidovi se pochopitelně dostává ze strany Panthers ještě větší „péče“ než obvykle. Matthew Tkachuk také nevynechá jedinou příležitost do nejobávanějšího soupeře zajet po odpískání.

„Panthers jsou hodně nabuzení a my musíme být připravení líp,“ burcoval kapitán před dvěma duely v domácím Rogers Place. V nich Oilers chtějí konečně zvednout gólová stavidla. Jinak budou v koncích.