Hlavní obsah

Z Dostála se stává sběratel nul. Z Anaheimu se na něj valí chvála

Velkolepě ukončil minulou sezonu, ve stejném duchu nastartoval i tu novou. Hokejový mistr světa z Prahy Lukáš Dostál vychytal nulu ve finále šampionátu proti Švýcarům i ve své premiéře v novém ročníku NHL za Anaheim. Také na ledě San Jose slavil 24letý brankář výhru 2:0.

Foto: D. Ross Cameron, Reuters

Brankář Anaheimu Lukáš Dostál při zápase NHL proti San Jose

Článek

Během pár květnových týdnů se Dostál proměnil v miláčka národa, když pevnými výkony prorážel národnímu týmu cestu ke zlatu. U Ducks má teď český brankář také jasný úkol. Pevně se chopit role jedničky.

„Je to výborný pocit. Za takový start musíme být šťastní. Jen ať v tom pokračujeme,“ prohlásil Dostál, když v souboji českých brankářů 30 zákroky zastínil Vítka Vaněčka, jenž mezi tyčemi Sharks inkasoval jednou z 29 střel. Výhru si hosté pojistili v závěru do prázdné branky.

„Kluci toho hodně zblokovali. Opravdu týmový výkon,“ tvrdil Dostál, jenž svou první nulu v NHL oslavil v březnu proti Chicagu, jejichž gólman Petr Mrázek, taktéž mistr světa, vytasil v noci na neděli pro změnu 36 zásahů při výhře 5:2 v Edmontonu.

Dostála teď jistí šestatřicetiletý James Reimer, který byl sice s výpravou Buffala v Praze, ale u Sabres dostali přednost v brankovišti Ukko-Pekka Luukkonen a Devon Levi, takže kanadský veterán směřoval na farmu, ale předtím musel být zařazen na listinu volných hráčů. Odtud si Reimera stáhli Ducks.

Jejich dlouholetá gólmanská opora John Gibson musela totiž na konci září na operaci slepého střeva a ze hry může být až šest týdnů. Ovšem Ducks nemají k panice důvod. „Dostálovi se zvýší zátěž. Ale on je skvěle připravený. Věnuje se kondici mimo led, všechno bere jako skutečný profesionál. Je to skromný, ale i sebevědomý hráč, který může stavět na tom, co už tu vybudoval,“ prohlásil kouč Greg Cronin.

Dostálovi v minulé sezoně výrazně přibylo práce, když naskočil do 44 zápasů, v tomto ročníku by jich nemělo být méně.

„Technicky je Dosty vynikající. I když není nejvyšší, nenechá vám v brance moc prostoru. A k tomu má skvělý drajv. Klidně nám může zápasy vyhrávat sám,“ tvrdil o krajanovi anaheimský kapitán Radko Gudas.

Hned první utkání sezony to potvrdilo. „Spoléháme na něj, on je totiž neustále v klidu a to nám dodává víru, že s ním pokaždé můžeme vyhrát,“ řekl o Dostálovi i švédský útočník Anaheimu Isac Lundeström.