Hlavní obsah

Vrána si ve Washingtonu vysloužil smlouvu pro NHL

Aktualizováno

Využil šanci, kterou mu Washington znovu po třech letech nabídl. Do kempu Capitals vzali Jakuba Vránu jen na zkušení kontrakt, ale tam přesvědčil a vedení klubu se nakonec rozhodlo, že českého útočníka zařadí na soupisku pro NHL a uzavřelo s ním roční kontrakt za 775 tisíc dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Český útočník Jakub Vrána uspěl na zkoušce ve Washingtonu.

Článek

Vrána tak bude vedle Ovečkina, Wilsona a Carlsona čtvrtým hráčem v sestavě, který pamatuje zisk Stanley Cupu z roku 2018.

Za Washington hrál naposledy v sezóně 2020/21, jenže postupně přestával být spokojený s herním vytížením a situaci vyústila ve Vránův přesun do Detroitu, čímž se pro něj bohužel spustila i spirála nekončících patálií. Od té doby jeho kariéra připomíná jízdu na horské dráze. Působivé starty na nových adresách střídají tvrdé pády, při nichž nadané levé křídlo stíhají zranění, osobní problémy i trpké přesuny na farmu.

Teď osmadvacetiletý Vrána může využít možná poslední šanci, kterou v NHL dostává. „Bylo to těžké… Za poslední roky se stala spousta věcí, ale už jsem to hodil za hlavu, je to za mnou,“ citovala Vránu agentura AP. Šanci, kterou od Capitals dostal, chce využít na maximum.

Dobře známé prostředí, v němž narazil na několik dřívějších spoluhráčů, by mu mohlo pomoci. „Cítím se skvěle, ale ještě toho musím hodně ukázat a potvrdit své kvality. Nemá cenu si tím úplně drtit hlavu. Je třeba prostě jít a hrát, abych ukázal, že do téhle ligy pořád patřím,“ prohlásil Vrána.

Generální manažer Chris Patrick, jenž rozhodl vůbec o zkoušce pro českého útočníka, ocenil, jak vážně Vrána šanci bere. „Nechceme tady jen rozdávat místa hráčům, chceme, aby o ně zabojovali a zasloužili si je,“ tvrdil. „Myslím, že má motivaci odrazit se vzhůru, tvrdě makat a chovat se rozumně,“ uvedl i Ovečkin na Vránovu adresu.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jakub Vrána na zkoušce ve Washingtonu uspěl a může se těšit na zápasy NHL.

Také od trenéra si český hráč vysloužil pochvalu. „Tvrdě pracuje, aby byl připravený na tuhle úroveň a váží si velké příležitosti, kterou dostal. V tréninku i v zápasech nám ukazoval, že se porve o každý puk, jak se poctivě vrací a přerušuje akce soupeře, prostě udělá všechny ty důležité detaily, když nemá puk na holi,“ řekl kouč Spencer Carbery.