Hlavní obsah

Veteráni vpřed! Nashville ohlásil útok na Stanley Cup. Hazard s budoucností, varují v zámoří

Neuvěřitelných 26 let vládl hokejovému Nashvillu jako generální manažer David Poile, který letos vstoupí do hokejové Síně slávy. Loni ho vystřídal Barry Trotz a už po roce ve funkci způsobil poprask. Žádný z klubů nebyl na letošním volném trhu aktivní jako Predators. Cíl je jasný: jedině Stanley Cup!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Hokejisté Nashvillu Predators na archivním snímku během utkání v rámci NHL Global Series

Článek

Stetsony, vysoké boty a všudypřítomná country hudba. Nashville ale už dávno není jen Music City. Za tři dekády se z amerického města v Tennessee podařilo vytvořit hokejovou základnu.

„Poile přivedl do klubu vynikající lidi a zavedl skvělou kulturu. Trvalo to pár let, ale teď je Nashville pro hráče jednou z nejžádanějších destinací vůbec,“ řekl Sport.cz Tomáš Vokoun, který za Predators chytal v letech 1998-2007.

Byl to Poile, kdo na pozici kouče angažoval právě Trotze, jenž Predators vedl 15 sezon, pro Stanley Cup si však odskočil na lavičku Washingtonu. Rád by teď ale stříbrný pohár získal i jako GM s Nashvillem, který byl ve finále pouze v roce 2017, jenže v něm nestačil na Pittsburgh.

„Barryho jsem znal už z AHL, kde vedl Portland Pirates. On je mimořádný člověk, velice inteligentní. Vždycky se dokázal obklopit lidmi, kteří do jeho konceptu výborně seděli,“ přiblížil Vokoun.

A jako manažer teď Trotz zatlačil na pilu. Nashville neposílil o jednoho či dva výborné hráče. Ale bral po otevření trhu hned tři. S ikonou Tampy Stevenem Stamkosem se dohodl na čtyři roky za 8 milionů dolarů ročně. S loňským vítězem Conn Smythe Trophy Jonathanem Marchessaultem uzavřel pětiletou smlouvu na 27,5 milionu a do obrany přivedl na sedm let Bradyho Skjeie za celkem 49 milionů.

Už předtím prodloužil o osm let (61,9 milionu) kontrakt s gólmanem Juuse Sarosem, kapitána Romana Josiho má pod zámkem ještě na další čtyři sezony, Filipu Forsbergovi smlouva vyprší až v roce 2030. Co jiného než Stanley Cup by teď mělo být cílem Nashvillu?

„Podle toho, s jakou vervou se do toho vrhli, hned poznáte, že jejich odhodlání je nesmírné,“ potvrdil autor 555 gólů v NHL Stamkos, který získal pohár v letech 2020 a 2021 s Tampou.

Jednašedesátiletý Trotz evidentně není příznivcem zdlouhavé přestavby týmu. V soutěži, která se neustále omlazuje, vsadil na veterány, kterým připomene, že do Predators nepřišli strávit klidný podzim kariér, ale vítězit. Za posledních šest sezon totiž Nashville pětkrát postoupil do play off, jenže nevyhrál ani jednu sérii. Nejvyšší čas to změnit.

Některé zámořské ohlasy ale Trotzovu strategii označují za hazard. Přestárlá mužstva obvykle trofeje nezískávají. Stamkosovi a Josimu bude za dva roky 36, Marchessaultovi a centrovi první lajny O’Reillymu pětatřicet. Dlouhodobá konkurenceschopnost týmu je v ohrožení. Už v minulé sezoně byli přitom Predators pátým nejstarším týmem NHL (průměr 29,5 roku).

Převážná většina expertů však Nashville považuje za vítěze dění na volném trhu. „Jsem nadšený, v jakém týmu jsem se ocitl,“ řekl Stamkos.

Ano, Predators budou v nové sezoně silní. Zdá se dokonce, že extrémně. Nashvillský GM ale bude od týmu, který sestavil, vyžadovat okamžitou návratnost v podobě Stanley Cupu. Čas už dohnal i jinačí kabrňáky, a pokud by se útok na nejvyšší mety odkládal, mohly by se dnešní ovace na Trotzovu adresu změnit v tornádo výčitek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.