Hlavní obsah

Věřím, že si splním sen o NHL, doufá Stezka. Zájem Komety? Rád se s nimi znovu spojím

Jeho přestup do Komety byl opravdu blízko. Brankář Aleš Stezka však napotřetí dostal od Seattlu takovou nabídku na prodloužení smlouvy, kterou nemohl odmítnout. „Obrovský zájem mě přesvědčil. Věřím, že díky tvrdé dřině a trpělivosti jednou přijde ten den, kdy si svůj sen o NHL splním,“ svěřil se 27letý gólman v rozhovoru poskytnutém agenturou Sport Invest, která hráče zastupuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Aleš Stezka na tréninku české hokejové reprezentace (archivní foto).

Článek

V organizaci Seattlu byl po svém příchodu z Vítkovic až čtvrtým gólmanem, tedy dvojkou na farmě v Coachella Valley. V základní části odchytal 27 zápasů, do play off, v němž záložní tým Krakenů došel až do finále, nenastoupil. Proto se rýsoval jeho návrat do Evropy. „S brněnskou Kometou jsme řešili možnost dlouhodobé spolupráce,“ prozradil Stezka.

I sám majitel Komety Libor Zábranský sliboval, že klub je před oznámením velké brankářské posily. Jenže nakonec je všechno jinak. „První dvě nabídky Seattlu jsem odmítl. Řešilo se finanční ohodnocení, ale také jsem chtěl cítit, že se mnou počítají na vyšší pozici a že by mi mohli dát větší šanci,“ líčil Stezka.

Zdlouhavá jednání dospěla do zdárného konce. „Seattle se jasně vyjádřil, že má obrovský zájem pokračovat ve spolupráci. Řešilo se plno detailů, roli hrálo, že máme rodinu. A chci udělat životní krok zase výš,“ svěřil se plzeňský rodák.

Nabídku Komety tak musel odmítnout. „Zájmu si obrovsky vážím. Celé Kometě jsem strašně vděčný za lidský přístup, komunikaci a jednání. Všichni zareagovali skvěle,“ vzkázal Stezka. „Když jsme si s panem Zábranským volali, sám jsem mu říkal, že bych se rád při svém případném návratu do Evropy s nimi zase spojil. A pak by záleželo na okolnostech. Nikdy neříkej nikdy,“ usmál se.

Teď se však soustředí na další sezonu v zámoří, se Seattlem podepsal roční dvoucestnou smlouvu. „Měl bych začít normálně na farmě a být připravený povýšit do NHL, kdyby se něco stalo. Ale všechno se bude odvíjet od výkonů i přípravného kempu. Nechci předbíhat, snažím se žít den po dni a prostě makat. Odevzdávat maximum. Jsem ovšem rád, že mám šanci znovu o NHL bojovat,“ popisoval vítěz Ceny Práva pro nejlepšího gólmana extraligy ze sezony 2022/2023.

A Stezka je připraven se s tvrdou konkurencí porvat. „Nikdy se sám se sebou nespokojím, vždy od sebe budu vyžadovat víc. Samozřejmě s pokorou. Sám se ženu dopředu. Jsem maximalista a perfekcionista. Když něco dělám, tak naplno. V životě i v hokeji. Snažím se na sebe vyvíjet tlak, to je můj hnací motor, abych se dostal co nejdál,“ vysvětloval.

Ve své první sezoně v Seattlu měl k povolání do hlavního týmu daleko. „Ale nad tím jsem ani nepřemýšlel, neupínal jsem se k tomu,“ přiznal. „I tak byl první rok fajn. Nebudu říkat, že byl super a výborný, protože mám jiné představy o výborné sezoně. Slabší začátek, do Vánoc mě trápila dvě zranění. Ale pak se naštěstí všechno úplně otočilo. Už jsem se držel na určité úrovni a zlepšoval se. Na to chci navázat,“ mínil brankář, jenž si udržel úspěšnost zákroků 91,4 procenta.

Věří rovněž, že dostane větší porci duelů než letos. „Ale ani na těch 27 utkání si nemůžu stěžovat. Nabral jsem spoustu zkušeností. Beru to pozitivně. Abych si zápasy zasloužil, musím pro to něco udělat. Makat, být lepší. Mám šanci se do NHL dostat, ale zároveň zůstávám nohama na zemi,“ uzavřel Stezka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.