Hlavní obsah

Ve finále Stanley Cupu přituhuje. Loket vyřadil klíčovou postavu Floridy. Normální hit, utrousil Draisaitl

Nejde to vůbec podle představ. Za dva zápasy finálové série play off dali hokejisté Edmontonu na Floridě jen jeden gól (0:3 a 1:4) a Stanley Cup se jim vzdaluje. Jeho hvězdy střelecky mlčí a nervy jim pochodují. Leon Draisaitl si drsně vyšlápl na klíčového hráče a kapitána Panthers Aleksandra Barkova.

Sestřih utkání Florida - EdmontonVideo: sntv

Článek

V polovině třetí třetiny za stavu 1:2 se německému útočníkovi Oilers asi trochu zatmělo před očima a do soupeře, který se u mantinelu otáčel s pukem, naskočil s lokty nahoře a zasáhl ho do tváře. Barkovovi museli do kabiny pomoct kustodi a Draisaitl inkasoval trest za hrubost. Celé dvě minuty ale za katrem nevydržel, v domácí přesilovce dal třetí gól floridský Evan Rodrigues.

Po vypjatém utkání, v němž sudí udělili celkem 57 trestných minut (45 na straně Oilers), se ale rozjela debata, zda si Draisaitlův zákrok nezasloužil vyšší penalizaci.

„Tohle není Show Oprah Winfrey, na mých pocitech nezáleží,“ prohlásil kouč Floridy Paul Maurice, který z faulu zjevně nebyl nadšený, ale po ruce měl tradičně dobrou hlášku. Na otázku, zda očekává, že NHL bude zákrok dodatečně přezkoumávat, ale jen prohlásil: „Liga se podívá na každý hit.“

Barkovovi spoluhráči se do hodnocení také moc nepouštěli. „Nechci to komentovat,“ řekl Matthew Tkachuk, který obvykle nemá k ostřejšímu zákroku daleko.

Draisaitl po svém faulu ale necítil špatné svědomí. „Nemyslím si, že by to vyplynulo z nějaké frustrace. Byl to prostě jen hit. Ani mi nepřipadalo, že by na něm bylo něco nečistého. Možná jsem ho trefil trochu vysoko. Určitě ale ne s úmyslem zranit nebo něco takového,“ komentoval svůj zásah do Barkovova obličeje.

Edmonton ale už v první třetině přišel o Warrena Foegeleho, který inkasoval pět a do konce za „koleno na koleno“ Fina Eetu Luostarinena. V závěru pak dostali desetiminutové tresty za nesportovní chování ještě hostující bek Vincent Desharnais a útočník Sam Carrick.

Finálová série se nyní na dva zápasy přesouvá do Kanady, kde se třetí dějství uskuteční v noci na pátek. Pokud by do něj nemohl naskočit Barkov, byl by to pro Floridu dost velký problém. Se šesti góly a 13 asistencemi je 28letý finský centr nejproduktivnějším hráčem Panthers a zároveň jejich klíčovým defenzivním útočníkem.

Kdyby v sestavě nefiguroval, je dost dobře možné, že by se jeho spoluhráči podívali víc na zoubek hvězdám Oilers. A patrně by začali u Draisaitla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.