Hlavní obsah

Češi ho vyhnali z branky, teď švédský gólman uhranul NHL

Aktualizováno

O jeho 27 zákrocích v zápase v St. Louis se moc mluvit nebude, přitom se jimi švédský gólman Filip Gustavsson podepsal pod výhru 4:1. Konečný stav totiž dotvořil 26letý brankář Minnesoty přesnou střelou přes celé hřiště mezi domácí tyče!

Švédský brankář Filip Gustavsson se blýskl v NHL gólem přes celé kluzištěVideo: sntv

Článek

Gólman Wild si při neškodné power play Blues sklepl nahození Pavla Bučněviče ze středního pásma a rychle vypálil střelu země-vzduch-země. Mířidla měl seřízená přesně, takže na něj devět sekund před vypršením třetí třetiny hned naskákali spoluhráči.

„Při timeoutu asi 30 sekund před koncem se Flower (brankář Marc-Andre Fleury) podíval na kostku a řekl: Měl bys to zkusit, když budeš mít šanci. A já na to: Asi bych měl,“ popisoval Gustavsson, který se stal 15. gólmanem, kterému byl v historii NHL připsán gól. Ron Hextall z Philadelphie je v seznamu dvakrát, legenda New Jersey Martin Brodeur dokonce třikrát.

„Trenéři se většinou zlobí, když to zkusíte při jednogólovém vedení. Pokud to netrefíte, stane se z toho zakázané uvolnění. Ale za stavu 3:1 je to něco jiného,“ tvrdil Gustavsson, který letos v květnu chytal na mistrovství světa v Praze, kde ho v nezapomenutelném semifinále vyhnali Češi pěti góly z branky už v polovině zápasu.

Kouč Minnesoty John Hynes byl trenérem Nashvillu, když finský brankář Predators Pekka Rinne 9. ledna 2020 proti Chicagu také skóroval. „Byl to jeden z mých prvních zápasů na nashvillské střídačce,“ popisoval Hynes. „Také situace 6 na 5, soupeř to nahodil na brankáře a on měl čas to udělat. Na obou klucích bylo vidět, že do toho jdou. Skvělé,“ pochvaloval si kouč.

Po Rinnem a před Gustavssonem se z gólmanů v NHL trefili ještě Linus Ullmark za Boston a Tristan Jarry z Pittsburghu. „Pěkná střela, máme teď s Filipem oba stejně gólů,“ smál se s bilancí 1+5 nejproduktivnější hráč Minnesoty Kirill Kaprizov. Do skupiny jednogólových střelců Wild patří i Jakub Lauko, který proti St. Louis zavěsil v oslabení. Po zápase byl ale středem pozornosti převážně Gustavsson.

Související témata: