Hlavní obsah

V Montrealu běsnili kvůli zranění hvězdy. Do rvačky se pustili Slafkovský i bijec s českými kořeny

Nad Montrealem se zatáhla černá mračna. Sezona NHL ještě nezačala a fanoušci Canadiens už mají trápení. V nervózní přípravě s Torontem (1:2) utrpěla zranění kolena největší letní posila klubu - finský útočník Patrik Laine. Vypadá to na hodně dlouhou pauzu. Není divu, že v Bell Centre svištěly v noci na neděli pěsti.

Foto: ČTK / AP / Evan Buhler, Profimedia.cz

Do bitky se pustil i slovenský talent Juraj Slafkovký

Článek

Už na samotném začátku zápasu si přisedl kotník loňský pátý hráč draftu, montrealský obránce David Reinbacher po souboji s Matthewem Kniesem. Ve statistikách má mladý Rakušan zapsáno jen 13 odehraných sekund. Ale mělo být ještě hůř.

Nedlouho poté se vydal ve svém druhém střídání na zteč Laine. Jeho výpad však zastavil nepotrestaný zákrok Cedrica Parého, jenž trefil 26letého útočníka na koleno, které se ohnulo do nepřirozené polohy, a okamžitě bylo jasné, že je zle. Fina museli na cestě do kabin podpírat kustodi, Laine ještě v záběru kamery zlostně odhodil přilbu. „Je to zničující,“ znělo unisono z Montrealu.

Frustrace Canadiens vybublala už během zápasu. Montrealský bijec s českými kořeny Arber Xhekaj se v páté minutě na Parého vrhnul, ten ale výzvu ke shození rukavic neopětoval a úpěl pod přívalem tvrdých direktů. Xhekaj dostal za své extempore celkem 27 trestných minut, včetně penalizace do konce zápasu. Publikum mu ovšem aplaudovalo.

Diváci v aréně pak nebyli ochuzeni ani o další boxerské vložky. Domácí Newhook se pral s Rusem Grebjonkinem, Anderson se pustil do Myerse.

A stranou se nedržela ani jednička draftu 2022 Juraj Slafkovský, který shodil rukavice proti Marshallu Rifaiovi. Počáteční převahu ale 20letý Slovák nevyužil a kanadský bek ho jednou dobře mířenou ranou poslal do kolen. Od torontských fanoušků se navíc Slafkovský dočkal posměšků, že svého soupeře v šarvátce chytil za vlasy, což je proti nepsaným pravidlům…

Laine jako jeden z výrazných střelců současné NHL (480 zápasů/204 gólů) si prošel v minulé sezoně v Columbusu složitým obdobím, když kvůli zranění a pobytu v programu na pomoc hráčům odehrál za Blue Jackets jen 18 zápasů. V Ohiu už nastupovat nechtěl, a tak byl vytrejdován do Montrealu, kam přišel s velkým nadšením.

Canadiens s dvojkou draftu 2016 počítali do druhé formace a na první přesilovku. Ovšem teď budou muset své plány pro start sezony přehodnotit. Kdo ví, kdy se Laine do sestavy vrátí. A v jaké kondici. Halu každopádně opouštěl o berlích a s kolenní ortézou.

Foto: ČTK / AP / Evan Buhler, Profimedia.cz

Finskou posilu Montrealu zřejmě čeká v NHL dlouhá pauza

„Je to na nic. Rozhodně nechcete vidět, jak se kluci zraní,“ nadával Laineho centr Kirby Dach, jenž si ve druhém zápase minulé sezony přetrhl kolenní vazy a ročník pro něj tehdy skončil. „Patrik byl plný nadšení z toho, že se připojil k našemu týmu a viděl, co se tady pokoušíme budovat. O to horší je, když se zraní kluk, co už si v minulosti se zraněními vytrpěl svoje,“ dodal.

Montrealský kouč Martin St. Louis teď bude muset přeskládat složení útoků a hledat náhradu za Laineho i do trestného komanda. Hráči Canadiens svým rivalům z Toronta také hned tak neodpustí, navíc proti sobě hrají hned v sezonní premiéře 9. října. A je jedno, že Lainemu způsobil zranění hráč, s nímž se do základní sestavy Maple Leafs nepočítá.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Montrealu Martin St. Louis má před startem sezony NHL starosti

„Rozhodně to nebyl můj záměr Laineho zranit. Je to rychlá hra a celé se to seběhlo hodně nešťastně,“ tvrdil Paré. Zastání našel i v novém trenérovi Toronta Craigu Berubem, jednom z nejobávanějších bitkařů historie NHL. „Je to prostě tvrdý sport, srážka v souboji,“ tvrdil kouč Maple Leafs. V Montrealu si ale myslí úplně něco jiného.