Hlavní obsah

V Bostonu to vře. Gólmanská jednička je stále bez smlouvy a její agent obviňuje Bruins

Velké bostonské plány pro novou sezonu zámořské NHL mají nadále jeden zádrhel. Týden před začátkem základní části nemají Bruins stále podepsanou gólmanskou jedničku. I když kolem Američana Jeremyho Swaymana je hodně živo. Možná víc, než je zdrávo.

Foto: Profimedia.cz

Gólman Bostonu Jeremy Swayman

Článek

Jen pár hodin poté, co klubový prezident Cam Neely naznačil, že Bruins předložili pětadvacetiletému brankáři nabídku smlouvy na 64 milionů dolarů, reagoval prudce Swaymanův agent Lewis Gross.

„Za normálních okolností nediskutuji o jednáních prostřednictvím médií. V tomto případě ale cítím potřebu svého klienta bránit. Na tiskové konferenci bylo zmíněno 64 milionů. Bylo to poprvé, kdy se o tomto čísle hovořilo v rámci našich jednání. Před tiskovkou nebyla učiněna žádná nabídka, která by dosahovala této výše. Jsme nesmírně zklamaní. Nebylo to vůči Jeremymu fér. Vezmeme si několik dní na rozmyšlenou, kam se posuneme dál,“ sepsal Swaymanův zástupce.

Bruins tlačí čas, už by chtěli vědět, na čem jsou. Ze čtyř přípravných zápasů tři prohráli a pořád nevědí, jak to bude s jejich předpokládanou jedničkou.

„Chceme Stanley Cup,“ vyhlásil během tréninkového kempu neoblomně nejlepší bostonský hráč David Pastrňák. Generální manažer Don Sweeney podepsal v létě švédského centra Eliase Lindholma i ruského beka Nikitu Zadorova. Pod platovým stropem na příští sezonu našetřil necelých osm milionů dolarů, jejichž část hodlal utratit za Swaymana. Ten má ale trochu jiné představy. A trumfy v ruce.

Bruins už dříve vyměnili loňského držitele Vezina Trophy, Švéda Linuse Ullmarka, do Ottawy za Joonase Korpisala, jenž byl v představách managementu jasnou dvojkou. Bostonský kouč Jim Montgomery už ale ohlásil, že třicetiletý Fin bude mezi tyčemi v sezonní premiéře na ledě Floridy.

Jen pár minut poté předstoupil před novináře Neely a vyřkl věty, které ve Swaymanově táboře vyvolaly poprask. „Nechci se zabývat tím, co (Swayman) žádá. Ale vím, že bych měl 64 milionů důvodů, proč bych hrát měl.“

Roční plat osm milionů dolarů by znamenal více než dvakrát tolik, co Američan inkasoval v minulé sezoně, kdy mu arbitráž přiřkla 3,475 milionu. To, že ji vůbec musel absolvovat, bral Swayman jako potupu a netajil se svým rozčarováním. „Tohle už nikdy nechci zažít,“ prohlásil brankář, který si také moc dobře pamatoval, jak ho Bruins v roce 2021 šoupli na farmu, když se po zranění vracel Tuukka Rask, jehož comeback se ale hrubě nevyvedl a finský gólman vzápětí ukončil kariéru.

A tak rodák z Aljašky a jeho agent dál licitují. Pokud by Swayman nakonec skutečně podepsal osmiletou smlouvu na 64 milionů dolarů, stal by se pátým nejlépe placeným brankářem v NHL za floridským Sergejem Bobrovským (roční průměr 10 milionů USD), Andrejem Vasilevským z Tampy (9,5), Connorem Hellebuyckem z Winnipegu (8,5) a Iljou Sorokinem z NY Islanders (8,25).

Osm mega ročně by asi převyšovalo aktuální renomé gólmana, který v NHL odchytal 132 zápasů s průměrem 2,34 gólu na utkání a úspěšností 91,9 procenta. Vzhledem k rostoucímu platovému stropu by se však nemělo jednat o výraznou anomálii. „Sway mi řekl, že nechce zničit trh pro brankáře, kteří s novou smlouvou přijdou po něm,“ tvrdil Neely.

Po Grossově prohlášení se však zdá, že jednání uvízla na mrtvém bodě. A Swaymanova nepřítomnost v kabině má na tým bezpochyby negativní vliv. „Zeptal jsem se Jeremyho na rovinu: „Chceš tady hrát? A on mi řekl, že chce,“ vidí Neely přesto světlo na konci tunelu.

Související témata: