Hlavní obsah

Univerzální voják v akci. Jeník šel nebojácně do rvačky, kapitán ho chválil

Pro místo na soupisce Ottawy je 24letý hokejový útočník Jan Jeník odhodlaný udělat cokoli. V přípravném zápase s Torontem (6:5 v prodl.) se zaskvěl čtyřmi body (1+3), v noci na pondělí za sebe nechal promluvit své pěsti v duelu s Pittsburghem (2:5). I když šarvátka s minimálně o deset kilogramů těžším Boko Imamou asi dost bolela.

Foto: Justin Tang, ČTK/AP

Jan Jeník (14) na archivním snímku

Článek

„Není to legrace, když agent sleduje, jak se dva jeho hráči spolu mlátí. Jelikož jsem oba zastupoval už několik let, můžu vám říct, že bych se nepral ani s jedním z nich. Oba jsou nesmírně houževnatí,“ popsal své rozporuplné pocity zástupce obou bijců Allan Walsh.

Jeník s Imamou shodili rukavice ve třetí třetině těsně po čtvrtém pittsburském gólu, který měl v přesilovce na svědomí kapitán Penguins Sidney Crosby. Český univerzál se držel statečně, kilogramy a větší zkušenosti o 4 roky staršího soupeře se ale přece jen projevily. S Imamou přitom Jeník strávil dvě sezony v kabině Tucsonu v AHL.

Za svoje vystoupení si český nebojsa sice vysloužil pětiminutový trest, ale také pochvalu od kapitána Bradyho Tkachuka, jenž utkání dohrál i přes zjevné problémy s ramenem.

„Honza je typ hráče, který na ledě udělá, co je zrovna potřeba,“ chválil univerzála jeho český agent Michal Sivek.

Za předchozí čtyři sezony, kdy se snažil prosadit mezi dospělou konkurencí v zámoří, odehrál Jeník 165 zápasů v AHL (46+74) a 22 v NHL (4+2). Na farmě v Tucsonu se podle specializovaného serveru Hockey Fights porval jedenáctkrát, dvakrát shazoval rukavice i v dresu prvního týmu Arizony, která ho do Ottawy vytrejdovala jako chráněného volného hráče na začátku července. Následně pak se Senators uzavřel roční smlouvu.

V roce 2021 se Jeník s Imamou serval poprvé, ale to s ním protivník udělal krátký proces. Kanadský hokejista, který má rodiče z Konga, je českým fanouškům známý i z incidentu, který měl před dvěma lety s Kryštofem Hrabíkem. Ten za rasistické gesto vůči soupeři inkasoval trest na 30 zápasů. Nyní už působí druhou sezonu ve Spartě.

„Je to pořád jen příprava a my se stále učíme,“ řekl Jeníkův ottawský spoluhráč Jake Sanderson. „Většinu zápasu jsme kontrolovali, máme spoustu pozitiv. Ale musíme si dát pozor na třetí třetinu.“ V jejím závěru český forvard navrch inkasoval desítku za nesportovní chování.

Senators čekají ještě dvě přípravy s Montrealem a jedna v Detroitu. Základní část sezony Ottawa zahájí 10. října doma proti šampionům z Floridy. I s Jeníkem v sestavě?

Související témata: