Hlavní obsah

Umřel kamarád a bezvadnej chlap… Gólman Rittich vzpomíná na Gaudreaua

Čtyři sezony byl David Rittich v Calgary spoluhráčem skvělého útočníka Johnnyho Gaudreaua (31), kterého spolu s jeho bratrem ve čtvrtek zabil opilý řidič. NHL se ponořila do smutku a jen těžko se o tragédii mluvilo i českému gólmanovi Los Angeles, jenž přesto svolil k rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Johnny Gaudreau nedal Davidu Rittichovi šanci. Archivní foto.

Článek

Ta strašná zpráva kolovala na sociálních sítích ještě dřív, než byla oficiálně potvrzena. Kde vás zastihla?

Já byl včera v posilovně, kam přišel kamarád a zeptal se mě, jestli jsem to četl. A to se mnou hodně zamávalo. V té době to bylo ještě nepotvrzené a doufal jsem, že se to nepotvrdí. Ale bohužel. V jednatřiceti umřel bezvadnej chlap, manžel, táta od rodiny, strašně fajn člověk.

Gaudreau odehrál svůj poslední zápas na mistrovství světa v Praze ve čtvrtfinále proti Česku. Měli jste příležitost se tu v květnu potkat?

V té době jsem ještě nebyl doma. Naposled jsem Johnnyho viděl, když jsem proti němu hrál v NHL.

Když jste s v roce 2017 etabloval v Calgary, Gaudreau už měl za sebou dvě tři sezony, během kterých se okamžitě stal klíčovým hráčem ofenzivy Flames. Vybavíte si, jak vás tehdy v týmu přijal?

Ty čtyři roky jsem víceméně vedle něho seděl v kabině. Dennodenně jsme spolu byli v kontaktu. Budu na něj vzpomínat jen v dobrém. Pořád byl vysmátej, žádnou srandu nezkazil. Bezvadný člověk.

Věkově jste od sebe byli rok, takže jste určitě měli co probírat.

Hrozně obtížně se o tom mluví. Umře vám z ničeho nic kamarád, kterého srazí nějaký nalitý blbec. Pro rodinu je to strašná tragédie.

Znal jste i bráchu Matthewa?

Možná jsem ho viděl, ale nejsem si úplně jistý. Ale znám Johnnyho taťku, manželku. Děti se narodily, když už jsme hráli každý jinde. Z toho, že umřel táta od dvou malých dětí, je mi úplně špatně.

Jak budete na Gaudreaua vzpomínat jako na hokejistu?

Tihle menší hráči bývají hrozně šikovní a Johnny byl prostě jedním z nejlepších. Vybavuju si spoustu věcí, ve kterých byl jedinečný. Neskutečně kreativní a rychlý hráč. Rád pálil na lapačku, z nezvyklých úhlů. Gólmani to s ním měli těžké.

Populárním se při vašem společném působení stal záběr, kdy Gaudreau teprve přebírá přihrávku do samostatného úniku, ale vy už máte v brankovišti zvednuté ruce na oslavu rozhodující trefy. Pamatujete?

No jasně. Gól s Coloradem na 3:2. Já mu v tomhle prostě věřil, taky to bude jedna z mých nejsilnějších vzpomínek na něj.

Když jste hrál v Kanadě, tak jste nadšeně mluvil o dvojce Johnny a Mony (Sean Monahan). Že jste takovou herní chemii asi ještě nezažil.

S Monym vstoupili do NHL plus minus stejně. Dokonce spolu i bydleli a byli to fakt dobří kamarádi. Po letech se teď měli jako spoluhráči sejít v Columbusu. Ale bohužel už k tomu nedojde.

Před dvěma lety Gaudreau překvapivě podepsal dlouhodobý kontrakt na sedm sezon s Blue Jackets, i když se o něj vážně zajímala polovina klubů v NHL. Vy jste věděl, že má něco takového v plánu?

Tušil jsem, že chce jít do USA kvůli rodině. Myslel jsem si, že do Philadelphie nebo do New Jersey, aby to měl blízko domů. Ale pak už přesně nevím, co se tam odehrálo a proč si vybral Columbus.