Hlavní obsah

Slzy pro Johnnyho. Pláč přemohl i kapitána Flames

Aktualizováno

Dvě města, kde se hraje NHL. Dva kluby, za které nastupoval tragicky zesnulý Johnny Gaudreau. V Calgary a v Columbusu vzdálených od sebe tři tisíce kilometrů se zástupy hokejových fanoušků sešly ze stejného důvodu. Uctít památku nezapomenutelného hráče a táty dvou malých dětí.

Fanoušci v Columbusu uctili památku Johnnyho GaudreauaVideo: sntv

Článek

„Když vás tu všechny vidím, tak jsem hrdý na to, že jsem z Calgary,“ řekl generální manažer Flames Craig Conroy před arénou Saddledome, kde Gaudreau rozdával radost v letech 2014-2022.

Minulý čtvrtek jednatřicetiletého hokejistu spolu s jeho bratrem Matthewem zabil při dopravní nehodě nedaleko Gaudreauova domova opilý řidič.

V tichém zármutku se k Nationwide Areny v Ohiu dostavili také příznivci Blue Jackets, za které Gaudreau stačil odehrát jen dvě sezony ze sedmiletého kontraktu.

„V posledních dnech jsem si procházel různými emocemi - hněvem, smutkem, prázdnotou - a uvědomil jsem si, jak moc mám Johnnyho rád. Je mi ctí, že mohu mluvit o tom, co znamenal nejen pro mě, ale i pro všechny spoluhráče a jaký pozitivní vliv měl na naše životy,“ promluvil ke shromáždění columbuský kapitán Boone Jenner.

Schody před oběma halami byly pokryty květinami, svíčkami, dresy i hokejkami. Fanoušci psali na zem dojemné vzkazy.

„Johnny se vždycky usmíval, na ledě i mimo něj,“ prohlásil kapitán Flames Mikael Backlund. „Ten jeho úsměv mi bude chybět. Bude mi chybět Johnny, který říká: Backsi, promluv si s trenérem a zařiď nám volno. Backsi, dej si pivo. No tak, Backsi, uvolni se, je to jen hokej,“ říkal švédský útočník, kterého přemáhal pláč.

Gaudreau jako volný hráč v roce 2022 zaskočil celou NHL, když se rozhodl neprodloužit kontrakt s Calgary, ale uzavřel sedmiletou smlouvu s Columbusem. „Díky, že jsi k nám chtěl jít, což spousta hvězd odmítala,“ cenil si obránce Blue Jackets Zach Werenski. „V naší sestavě je teď obrovská díra, v našich srdcích ještě větší,“ řekl generální manažer Columbusu Don Waddell.

Tragédie zasáhla nejen kluby z Alberty a Ohia, ale celou NHL. Jak se s tím Flames a Blue Jackets vypořádají, nemá v tuto chvíli nikdo ponětí. Emoce jsou stále velice rozjitřené.

„Ať se naše skandování ozývá tak hlasitě, aby ho Gaudreauovi kluci slyšeli až do nebe,“ řekl v Calgary legendární útočník Flames Lanny McDonald.

Foto: ČTK/AP

Zesnulý Johnny Gaudreau na archivním snímku.