Hlavní obsah

Trapas v dokumentu o NHL. Pastrňákova tátu si popletli s českým šampionem

V den pražského zahájení sezony NHL poslala streamovací platforma Prime Video do světa nový sportovní dokument Faceoff: Inside the NHL. Hned první díl nazvaný „Kamarádi, nebo rivalové“ věnovaný Davidu Pastrňákovi a Williamu Nylanderovi ovšem české hokejové fanoušky zaskočil dost nepříjemným trapasem.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista David Pastrňák na archivním snímku z loňské sezony NHL.

Článek

Útočník Bostonu a hvězda Toronta se skamarádili při společném působení v Södertälje, kam Pastrňák odešel už v 16 letech rozvíjet svůj nevšední talent. „Willy byl tehdy ale mnohem lepší než já,“ líčí v dokumentu Pastrňák. Během působení ve Švédsku však nadějného mladíka z Havířova zastihla i tragická zpráva o úmrtí otce Milana.

„Bylo to těžké období, kterým jsem si procházel,“ říká v úvodní epizodě Pastrňák. V tu chvíli vidíme na obrazovce archivní fotku, na níž ale malého Pastu v čepici drží nikoli jeho táta, nýbrž trojnásobný mistr světa a bývalý hráč Philadelphie či Edmontonu Jiří Dopita…

„V té době jsem trávil hodně času na stadionu společně s Willym. Snažil jsem se být tam, co nejdéle to šlo. Nechtělo se mi jít domů do prázdného bytu a truchlit o samotě. Takže jsem raději trénoval a snažil jsem se být lepší,“ tvrdí v komentáři forvard Bruins. Následuje archivní záběr, kde dodává: „Chci teď hrát i pro něj.“ A režisér do tklivé hudby znovu střihne Dopitovu fotografii.

Vzhledem k tomu, že Pastrňák je jednou z největších hvězd současné NHL, jde o dost velkou botu. Obzvlášť u tak ambiciózního projektu, v němž český forvard mluví také o smrti svého synka v roce 2021.

„Přišli jsme o našeho prvorozeného syna Vigga, bylo mu jen šest dnů. Prožili jsme v životě opravdu těžké chvíle,“ říká Pastrňák. „Děkujeme za každý den na tomto světě s (dcerou) Freyou a za to, že je zdravá. Určitě nám změnila život… Člověk opravdu rychle dozraje, když se mu v životě přihodí něco takového. Začne si uvědomovat, že neexistuje jen hokej.“