Hlavní obsah

Tak vypadá Ritter sport. Český gólman po nášupu čaroval v Montrealu

Neuvěřitelný, ohromný, klíčový. Spoluhráči z Los Angeles hodnotili v superlativech zákroky Davida Ritticha, které předváděl v zápase NHL na ledě Montrealu. Český gólman Kings se oklepal z trpkého večera v Torontu a dovedl 26 zásahy hosty k výhře 4:1.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Brankář Los Angeles Kings David Rittich (31) v duelu s Montrealem.

Článek

O den dřív přitom Rittich ve svém prvním startu v sezoně úpěl v konfrontaci s hráči Toronta, kde krátce působil v ročníku 2020–21. Dva góly od Bobbyho McManna, jeden od Austona Matthewse a navrch trefa obránce Morgana Riellyho, načež se 32letý brankář ve Scotiabank Areně v polovině zápasu odebral střídat.

Za necelých 24 hodin byl ale v Bell Centre připravený znovu a reparát složil s velkým přehledem. Jedinou slabší chvilku si vybral u úvodního gólu Justina Barrona, když si nepokryl prostor u tyčky, kam montrealský útočník po objetí branky zakončoval.

„Ten gól se nám vůbec nelíbil, ale cítili jsme, že hrajeme opravdu dobře,“ řekl trenér Kings Jim Hiller. „Když nehrajete dobře a soupeři dají gól jako první, říkáte si: Fajn, asi bude chvíli trvat, než se z toho dostaneme. Tentokrát ale byli na střídačce všichni klidní a pozitivní.“

A víru jim dodávaly i Rittichovy zákroky v důležitých chvílích. Když hosté otočili stav na 2:1, vychytal příležitost Joshe Andersona, čistou šanci Nicka Suzukiho i možnost Kirbyho Dacha.

„Ritter byl úžasný, ohromná opora. Věděli jsme, že když něco pokazíme, tak to vyřeší,“ tvrdil útočník Alex Laferriere. „Myslím, že odvedl neuvěřitelnou práci, byl na ni připravený hned od začátku.“

Rittich si důvěru v Los Angeles vysloužil už v minulé sezoně, kdy sice začínal na farmě, ale v průběhu sezony byl povolán nahoru a mnohokrát tahal Kings z bryndy, pokud se nedařilo kanadské jedničce Camu Talbotovi.

V létě management kalifornského klubu přivedl jako jedničku vítěze Stanley Cupu 2022 Darcyho Kuempera, který však zatím vychytal jen jednu výhru a má průměr obdržených branek 3,59 s úspěšností zákroků 89,0 procenta. Navíc se zranil při divoké přestřelce v Ottawě (7:8 v prodloužení), což je znovu příležitost pro odchovance Jihlavy.

„Jakmile Ritter v závěru předvedl několik klíčových zákroků, věděli jsme, že už to bude dobré,“ přikývl obránce Vladislav Gavrikov. V noci na pondělí v Anaheimu by Rittich klidně mohl zase hájit tyče LA v kalifornském derby.