Hlavní obsah

Stěhuješ se, slyšel Zacha. Z elitní lajny Bostonu ale nezmizí

Minulou sezonu strávil Pavel Zacha takřka komplet na místě prvního centra Bostonu v NHL. V základní části odvedl solidní práci, s 59 body (21+38) si vytvořil osobní rekord a zklamání z vypadnutí ve 2. kole play off zahnal zlatem z pražského mistrovství světa. Po návratu do klubu ale od vedení slyšel, že se má stěhovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Zacha s pohárem pro mistry světa.

Článek

O post člena elitní lajny by však sedmadvacetiletý Zacha přijít neměl. Po příchodu Švéda Eliase Lindholma, který jako volný hráč podepsal s Bruins sedmiletou smlouvu na 54,25 milionu dolarů, se ovšem posune blíž k mantinelu.

„Pavel začne na levém křídle. Ale můžeme ho kdykoli přeřadit zpátky na centra, pokud to bude třeba. Budeme flexibilnější a můžeme reagovat na situace podle potřeby,“ prohlásil před startem tréninkového kempu kouč Bruins Jim Montgomery.

Zachovi loni připadla přetěžká úloha, když se měl pokusit alespoň částečně nahradit končící hvězdy Patrice Bergerona a Davida Krejčího. Zacha je typově úplně jiný hráč, než býval jeho nesmírně kreativní krajan. Není to primárně „asistent“, ale zvládne mnohem víc práce před brankou, což se úžasně vyplatilo i českému nároďáku. Zacha tečí tělem před brankovištěm dostal puk pár centimetrů za čáru ve čtvrtfinále MS proti USA. Jediný gól utkání tehdy v květnu rozhodl o postupu do bojů o medaile…

„Když jsme přišli o Bergerona s Krejčím, dali jsme to dohromady docela dobře a Pavel byl jedním z důvodů, proč se to podařilo,“ tvrdil bostonský generální manažer Don Sweeney. „Pav by měl znovu těžit z Pastrňákovy produktivity. Na křídle nemusíte hrát tak defenzivně, i když i v tom byl Zacha dost dobrý,“ prohlásil.

Jenže pozice jedničky na centru bude teď přidělena 29letému Lindholmovi, který za 12 sezon v Carolině, v Calgary a ve Vancouveru odehrál 818 zápasů, v nichž si připsal 557 bodů (218+339). Sweeneymu imponoval i díky úspěšnosti na buly, kterou v minulé sezoně vytáhl na 56,4 procenta. „V play off v klíčových okamžicích vyhrával vhazování i proti Draisaitlovi (Edmonton),“ zapůsobil švédský útočník na Sweeneyho.

Na Zachovu obranu je ale potřeba říct, že na buly se český útočník úžasně zlepšil. Proti sezoně 2022–2023 o takřka deset procent. Z 1068 vhazování v minulém ročníku jich ovládl 54,8 procenta! A nejspíš by pro Boston byla škoda, aby Zacha na buly zahálel, zatímco se na nich kromě Lindholma budou střídat centři druhé až čtvrté lajny Charlie Coyle, Matthew Poitras a John Beecher.

„Potřebujeme zjistit, jak to celé dohromady bude fungovat. Máme různé varianty, abychom byli co nejproduktivnější,“ myslí si GM Sweeney. Zacha v jeho odhadech hraje jednu z hlavních rolí.

Související témata: