Hlavní obsah

Špatné zprávy pro český talent v NHL. Není místo v sestavě

Už minulou sezonu jich hrálo málo a tu novou zahájí podle všeho ještě méně. Český obránce v zápasové sestavě týmu NHL začíná být ojedinělým úkazem. V ročníku 2023-24 se na ledě objevili jen čtyři včetně Davida Jiříčka z Columbusu. Šestka draftu 2022 se ale podle zpráv z Ohia mezi šest beků připravených na premiéru na ledě Minnesoty nedostane.

Foto: Profimedia.cz

David Jiříček v dresu Columbusu

Článek

Vzhledem k tomu, co Columbus v létě potkalo, jde vlastně o maličkost. Nejlepší hráč Blue Jackets Johnny Gaudreau zahynul na konci srpna spolu s bratrem Matthewem, když je srazil opilý řidič. Tato tragédie otřásla celou NHL, ale i plány klubu, který chtěl s novým generálním manažerem Donem Waddelem a novým koučem Deanem Evasonem nastartovat lepší období.

Jiříček v minulé sezoně odehrál v NHL 43 zápasů (1+9) a 29 startů (7+12) měl na farmě v Clevelandu, kterou táhl i v play off. Jeho výkony v AHL vyvolaly respekt a původně se počítalo, že by měl od podzimu zaujmout místo ve druhém defenzivním páru Blue Jackets vedle Ivana Provorova.

Proti Minnesotě by však columbuská obrana měla hrát ve složení Werenski, Provorov - Christiansen, Severson - Johnson, Gudbranson. A Jiříček zůstane na tribuně jako zdravý náhradník.

Stříbrnému medailistovi z loňského MS dvacítek se příliš nevyvedl kemp ani přípravné zápasy, kde zůstal bez bodu. Jiříčka podle trenérského štábu přitom zastínil i kanadský vrstevník Denton Mateychuk, kterého už Columbus převelel na farmu, kde mu přidělí roli prvního beka i velký prostor na rozehrání. „(Mateychuk) je v hledáčku, měl skvělý kemp,“ prohlásil Evason.

S odesláním Jiříčka do AHL však klub váhá. Když to Blue Jackets udělali loni v lednu, byl z toho oheň na střeše. Český zadák se proti rozhodnutí veřejně ohradil. „Kluci na farmě jsou skvělí, ale měl bych hrát NHL,“ dupnul si Jiříček před tehdejším koučem Pascalem Vincentem. Ovšem moc mu to nepomohlo.

Jeho víra, že už následující měsíce bude hrát pravidelně v NHL, se v posledních dnech také otřásla. Na pondělním tréninku figuroval Jiříček spolu s Jordanem Harrisem až ve čtvrtém obranném páru.

„Je to tvrdá liga a beci dostávají hodně ran,“ prohlásil Evason. „Takže mít jich hodně je dobré, protože chceme mít také konkurenci. Chceme, aby ti, kteří momentálně nehrají, tlačili na ty, kteří nastupují. A přesně to je stav, jaký teď máme,“ pravil kouč.

„Mladí beci, zejména obránci, to mají těžké,“ dodal pak generální manažer Waddell. „Musíme být opatrní, protože chceme, aby za nás hráli dalších 15 let, nejen příští tři měsíce,“ poznamenal o Mateychukovi, ale jeho slova by platila i na českého obránce. „Abyste se dostali do týmu NHL, musíte na ty dveře zatlačit,“ prohlásil Jiříčkův konkurent Jake Christiansen.

Českého mladíka tak ve druhém roce nováčkovské smlouvy čeká boj o sestavu. Jiříčkův brácha Adam, kterého letos ze 16. pozice draftovalo St. Louis, se mezitím dostával do formy po vážném zranění kolena. „Stále posiluje, ale až se vrátí do juniorky (v Brantfordu/OHL), bude připraven hrát,“ potvrdil generální manažer Blues Doug Armstrong.

V NHL je tak na novou sezonu připraveno z českých obránců pouze trio Radko Gudas (Anaheim), Jan Rutta (San Jose) a Filip Hronek (Vancouver). Kdy je doplní starší z Jiříčků?