Hlavní obsah

Šok! David Krejčí ukončil kariéru

Aktualizováno

Plánoval si, jak zkraje nového kalendářního roku zase naskočí do zápasů v některé z evropských soutěží, aby zabojoval o MS v Praze, které pro něj bylo velkým snem. Jenže všechno je jinak a v pátek vpodvečer přišla nečekaná zpráva. Český hokejový útočník David Krejčí se ve 37 letech rozhodl kvůli zdravotním problémům ukončit hráčskou kariéru.

Jak David Krejčí uvažoval o případném pokračování kariéry při anketě Zlatá hokejka 2023.Video: Sport.cz

Článek

„David došel k tomuto názoru po konzultaci s lékařem, jelikož ho zranění v dolní polovině těla limitují natolik, že se nemůže dostat do pořádného tréninku a zátěže,“ informovala agentura Global Management Group, která Krejčího zastupuje.

Rodák ze Šternberka spojil celou svou kariéru v NHL s Bostonem, který ho draftoval v roce 2004 jako 63. v celkovém pořadí. Do zámoří se vydal bez jediného startu v české extralize a v nejslavnější hokejové lize světa debutoval v roce 2007.

V Bostonu se postupem času vypracoval v jednoho z nejdůležitějších hráčů. V roce 2011 výraznou měrou přispěl k zisku Stanley Cupu, když jako vůbec první Čech v historii vyhrál kanadské bodování play off NHL. Stejného individuálního úspěchu pak Krejčí dosáhl i o dva roky později, kdy Bruins ale prohráli ve finále Stanley Cupu s Chicagem.

Za šestnáct sezon v Bostonu odehrál v NHL celkem 1032 zápasů, v nichž zaznamenal 786 kanadských bodů (231+555), což z něj po Jágrovi, Eliášovi, Voráčkovi a Hejdukovi dělá pátého nejproduktivnější Čecha. Dalších 128 bodů (43+85) pak Krejčí připojil v play off, víc má z jeho krajanů na svém kontě jen Jágr.

Krejčí, jenž v roce 2013 získal Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu sezony, startoval za reprezentaci na třech olympijských hrách a čtyřech mistrovstvích světa. Z nich má dva bronzy (2012, 2022).

O pátou účast na šampionátu v Praze chtěl teď zabojovat, zdraví ale zastavilo jeho počet startů za nároďák na pětapadesáti a dvanácti gólech.

Když letos v červnu odpovídal na Zlaté hokejce na dotaz, jestli bude v kariéře pokračovat, přiznával Krejčí, že se v něm mísí různé názory.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

David Krejčí v reprezentačním dresu. Kvůli zdravotním problémům ukončil kariéru

„Všechno se mi to v hlavě míchá. Jedním z největších lákadel je ale mistrovství světa v Praze. Na druhé straně misek vah, které se pořád pohybují nahoru a dolů, jsou zase zdraví a zranění,“ říkal šikovný centr.

Bohužel zvítězila ta druhá varianta…

V srpnu oznámil konec v NHL, kam se do Bostonu vrátil po sezoně strávené v Olomouci, teď musel vyhlásit, že brusle věší na hřebík definitivně.

Po měsíci a půl tak končí kariéru další z nejlepších českých hokejistů posledních let. Na konci října musel dát hokeji sbohem rovněž ze zdravotních důvodů Tomáš Plekanec.

Tomáš Plekanec po konci kariéry v nové roli. Stal se asistentem trenéra hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

Jak velký problém je konec kariéry Davida Krejčího pro českou reprezentaci vzhledem k MS 2024?
Zcela zásadní. Takového hráče nemáme šanci nahradit.
26 %
Velký, ale při vhodně složeném mužstvu se jeho absence nakonec nemusí tolik projevit.
55,7 %
Žádný. Současní trenéři reprezentace si s jeho absencí dokáží poradit.
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11365 čtenářů.
Související témata: