Hlavní obsah

Zabydlel se v USA. Ale Česko je Česko, vypráví Rychlovský

S většinou počítal, něco ho však také za mořem šokovalo. Nejlepší střelec minulé extraligové sezony Jakub Rychlovský si po přesunu z Detroitu na farmu v Grand Rapids zvyká na živelnou AHL. „Jsem realista, takže jsem plus minus počítal s tím, že moje první kroky povedou na farmu,“ přiznává český reprezentační útočník bojující o NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Jakub Rychlovský

Článek

Minulá sezona byla pro Rychlovského zlomová. Ze třetí lajny Liberce se postupně propracoval do první. Stal se nejlepším střelcem extraligy. Dostal se do reprezentace a upsal se Detroitu. Nyní si však připadá jako opět na samém začátku.

„Svou pozici si tady teprve musím vybudovat. Zatím se vyplňuje vše, co jsem slyšel od kluků, kteří tady již byli. Člověk sem přijde a začíná úplně od nuly. Trochu mi to připomíná, jako bych se vrátil do let, kdy jsem začínal ve čtvrté lajně v Benátkách a Liberci,“ přiznává 23letý útočník, jehož Red Wings po přípravném kempu na začátku října přesunula na svou farmu v Grand Rapids.

„Ale když jsem sem přišel, plus minus jsem s tímhle scénářem počítal. Historicky to takhle Detroit dělá a málokdo hned v prvním roce v kempu udělá tým NHL. V kempu jsem se samozřejmě snažil nechat maximum a myslím, že jsem ho vůbec neměl špatný,“ soudí Rychlovský, který před aktuální sezonou odtrénoval nejdelší přípravu ve své kariéře.

Ke konci září měl i velkou smůlu. „Neustále jsem čekal na nominaci na přípravný zápas, ale pořád jsem šanci nedostával. A když už jsem byl konečně nominovaný na utkání proti Pittsburghu de facto se samými hráči NHL, zápas byl zrušený, protože Pittsburgh měl nějaké potíže s letadlem. Taky takový paradox,“ mrzí Rychlovského přeložený duel, jenž ho mohl přiblížit k vysněnému startu v NHL. Na odložený zápas již nominaci neobdržel, místo toho hrál ve stejný den „vedlejší“ utkání v Buffalu.

„Takže jsem v přípravě odehrál jeden zápas a myslím, že nebyl vůbec špatný. Po kempu mě poslali do Grand Rapids, s tím jsem opravdu tak nějak počítal,“ připouští.

Na startu sezony AHL však přesto jedno velké překvapení zažil. „Měli jsme po kempu týden do prvního zápasu. Celý týden jsem trénoval ve třetí lajně, byl i na přesilovce. A najednou za mnou den před startem přišel trenér, že hrát nebudu, protože dají přednost klukům, kteří tady jsou už delší dobu. Pro mě šlo o takový první šok, tehdy jsem si říkal: Aha, tak asi vítej v Americe,“ líčí své pocity rodák z Vrchlabí.

„Ale ve druhém utkání jsem už hrál a od té doby v sestavě jsem. Každý zápas se cítím lépe a lépe a výkony jdou nahoru,“ těší ho. Na první kanadský bod v AHL stále čeká. „Sice nějakou taktiku máme, ale přijde mi, že je to extrémně rozlítané. Že by si obránce tak jako v Česku zastavil puk za brankou? Tohle tady neexistuje. Tady hned prvním dotekem všechny puky lítají nahoru, i kdyby měly být nepřesný. Útočníci mají jediný úkol dostat to zase hned do útočného pásma, ten druhý tým zase co nejrychleji ze svého obranného, takže se extrémně lítá nahoru a dolů. S tím se budu muset trochu víc sžít a zvyknout si. Ale bude to v pohodě,“ tuší Rychlovský, jenž se již v minulém týdnu přestěhoval z hotelu do pronajatého apartmánu.

„Bylo to trochu hektické, ale už jsem se tady usadil a zabydlel. Ovšem na život v USA si musím teprve postupně zvyknout. Jsem takový typ člověka, který má rád spíše klid, kdežto tady je všude ruch, hodně spěchu. Ale Grand Rapids je hezké město. Paradoxně se mi jeho downtown líbí víc než v Detroitu, což může být pro někoho překvapením. Je tady fajn, ale Česko je Česko,“ vypráví.

Na dálku stále sleduje snažení Bílých Tygrů v nové sezoně. „Stihl jsem vidět asi pět zápasů. Začátek soutěže se jim asi nevyvedl úplně podle očekávání, ale mají obrovsky kvalitní tým a myslím, že si to všechno sedne, a až vrátí zpátky zranění kluci, ukáží, jakou mají sílu, a vybojují co nejlepší postavení do play off a tam se už může stát cokoliv,“ uzavírá Rychlovský.