Hlavní obsah

Šlo to i bez McDavidových bodů. Edmontonský finálový zázrak ale potřebuje ještě pointu

Pokud se to povede, je to na zápis zlatým písmem do kroniky. Nebo černým. Podle toho, zda ve finále Stanley Cupu fandíte Edmontonu či Floridě. Oilers po třetí výhře v řadě srovnali zdánlivě beznadějný stav série. A historický comeback je blízko, blizoučko.

Sestřih šestého zápasu play off finále NHL Edmonton - FloridaVideo: NHL.com

Článek

Oilers teď mají na dosah trofej, kterou naposled získali v roce 1990. Přitom je to vlastně jen pár dnů, co největší hvězdy týmu marně bádaly, jak vyzrát na nesmírně účinný hokej Floridy. „Snažíme se na něco přijít,“ smutnil kapitán Connor McDavid. „Je to nesmírně frustrující,“ soukal ze sebe za stavu 0:3 na zápasy Leon Draisaitl.

V celé historii NBA ještě žádný tým neotočil sérii play off, v níž prohrál úvodní tři zápasy. V NHL se to stalo čtyřikrát, z toho jednou ve finále, když v roce 1942 Toronto překvapilo Detroit. Teď je tu šance na pátý comeback.

„Nevím, jaké jsou statistiky, ale pokud má někdo na to sérii otočit, tak Oilers,“ tvrdil jejich gólman Stuart Skinner. A během pár dnů se z nevalného finále stalo epické drama.

V šestém utkání Oilers zničili Floridu 5:1, když dvanáct domácích hráčů včetně gólmana si připsalo bod. Žádný z nich přitom nezaznamenal nejproduktivnější hráč play off (8+34) Connor McDavid.

„On je ale pro nás tváří návratu. V této sérii táhne celý tým. A teď jsme se přidali i my,“ těšilo švédského útočníka Mattiase Janmarka.

„V NHL nemáte do konce nic jistého. Oilers byli během základní části poslední a pak najednou vyhráli 16 zápasů v řadě. Jak je necháte rozjet, těžko je zastavíte,“ připomněl bývalý gólman Panthers Tomáš Vokoun.

Edmontonský finálový zázrak je ale hotový stále jen ze tří čtvrtin. A poslední cihly do něj McDavid a spol. budou muset přidat v noci na úterý ve floridském kotli v Sunrise.

„S každým vyhraným zápasem je naše víra silnější. Když byl stav 0:3, spoustu lidí tohle finále přestalo zajímat. Ale teď od něj neodtrhnou oči. Proto je sport úžasný, jelikož se v něm může stát i nemyslitelné,“ tvrdil se 16 góly nejlepší střelec play off Zach Hyman.

Poslední jasná výhra i při absenci McDavidových bodů ukazuje, jak sebevědomí celého týmu narostlo. Skvěle navíc fungují edmontonská oslabení, počtvrté v řadě v nich Oilers byli stoprocentní. A když se podíváme na čísla gólmanů, nevychází z nich Stuart Skinner jako slabina. Gólový průměr má kanadský brankář ve finále 2,38, úspěšnost zákroků 90,9 procenta. Floridský Sergej Bobrovskij už není tolik ve své kůži - průměr 2,98, úspěšnost 88,9.

„Rozhodně nebráníme dokonale, ale Stu je skvělý,“ souhlasil kouč Kris Knoblauch.

„Už teď je to zatraceně dobrá story, ale Panthers budou mít výhodu domácího prostředí a dají do toho všechno. Jsem strašně hrdý, jakou jsme si vybojovali šanci, ale příště to nebude procházka růžovým sadem,“ řekl Draisaitl.

„Potřebujeme pointu. Vždyť lidi si pamatují jen vítěze,“ připomněl Hyman.

Když Oilers v roce 2006 prohráli v sedmém zápase finále s Carolinou, byla u toho i česká trojice Radek Dvořák, Aleš Hemský, Jaroslav Špaček. Málokdo si už vzpomene, že tehdy za Edmonton finále dochytával Fin Jussi Markkanen a nejlepším střelcem týmu byl přehlížený úderník Fernando Pisani.

V tom má Hyman naprostou pravdu. Hokejová historie uznává hlavně šampiony.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.