Hlavní obsah

Šílené pondělí v NHL: Tampu má opustit legenda, čeká se i bouře nad Floridou

Finále Stanley Cupu? Jistě. Draft? Rozhodně. Jedním z nejhektičtějších dnů v NHL je však otevření volného trhu s hráči, které připadá na pondělí od 18 hodin SELČ. Letos bude o to zajímavější, že se na něm dají pořídit opravdu velké ryby.

Foto: Profimedia.cz

Dlouholetý kapitán Tampy Steven Stamkos na archivním snímku.

Článek

Tou největší je dozajista dlouholetý kapitán Tampy a střelec 555 gólů, z nichž čtyřicet nasázel v minulé sezoně, Steven Stamkos. Už během minulých měsíců dával 34letý útočník najevo své rozladění z toho, že s ním generální manažer Julien BriseBois nevyjednává o prodloužení kontraktu.

„Stammer patří jedině do Tampy,“ řekl sice kouč Lightning Jon Cooper, ale teď se zdá, že si budeme muset zvykat na Stamkose v jiném dresu. „1. července bude Steve volným hráčem,“ kývl agent Donald Meehan, který nabídku Tampy pro svého klienta podle více zdrojů hodil generálnímu manažerovi na hlavu. Průměrná roční hodnota navrhovaného kontraktu byla údajně 3 miliony dolarů, zatímco dosud Stamkos pobíral 8,5 milionu.

O víkendu se sice chvíli zdálo, že si Tampa dělá místo pod platovým stropem, když vytrejdovala Michaila Sergačova do Utahu a Tannera Jeannota do LA. Jenže to místo nebylo pro Stamkose. V neděli Lightning získali za volbu ve 3. kole draftu z Caroliny Jakea Guentzela a s 29letým kanonýrem hodlají podepsat dlouhodobý kontrakt.

Stamkos, jenž své první zápasy v NHL odehrál v roce 2008 v Praze proti Rangers, ale nezůstane na ocet. Nadšení jevil Boston, který má pod stropem 20 milionů dolarů, ovšem fronta na legendu Tampy a budoucího člena Hokejové Síně slávy je mnohem delší: Detroit, Nashville, Anaheim, Montreal…

„Měl jsem zájem (o prodloužení s Tampou) od konce předchozí sezony. Žádné rozhovory ale neproběhly,“ povzdechl si Stamkos.

Rušno má být i u floridských sousedů. V neděli Panthers ve Fort Lauderdale slavili zisk Stanley Cupu v lijáku se svými fanoušky, v pondělí už šampionský tým může vypadat úplně jinak. Obměna kádru se zdá nevyhnutelná.

Sestřih sedmého zápasu finále NHL mezi Floridou a EdmontonemVideo: sntv

Floridský GM Bill Zito má eminentní zájem, aby udržel Sama Reinharta, který je jedním z 11 nechráněných volných hráčů z řad Panthers. Osmadvacetiletý útočník nastřílel v základní části 57 gólů a v play off přidal dalších deset včetně vítězného v sedmém finálovém duelu s Edmontonem.

Na trh s volnými hráči ale mohou i zadáci Brandon Montour, Oliver Ekman-Larsson a Dmitrij Kulikov, takže za pár hodin už může být polovina šampionské obrany fuč. Nový kontrakt nemá ani Vladimir Tarasenko, Kevin Stenlund, Ryan Lomberg, Nick Cousins, Steven Lorentz… Z 19,5 milionu pod platovým stropem však velkou část patrně ukrojí smlouva pro Reinharta a pak bude muset Zito opravdu začít kouzlit.

Mezi hráči s visačkou UFA jsou letos i další esa: vítěz Conn Smythe Trophy 2023 Jonathan Marchessault (Vegas), Elias Lindholm (Vancouver), Matt Duchene (Dallas), beci Caroliny Brett Pesce a Brady Skjei.

Ale pozor: do titulků zpráv se mohou rychle dostat i superstars, kterým do dovršení smlouvy chybí ještě rok. Dnešek je prvním dnem, kdy by mohli nové kontrakty podškrábnout Sidney Crosby (Pittsburgh), Igor Šesťorkin (Rangers), Leon Draisaitl (Edmonton), Mitch Marner (Toronto), nebo Victor Hedman (Tampa).

Otevření trhu se týká i Čechů, z nichž největší šance na novou smlouvu by měl mít, i přes nepovedený rok v Ottawě, Dominik Kubalík. Bez kontraktu jsou i Tomáš Nosek (New Jersey), Jakub Vrána (St. Louis), nebo gólman Jiří Patera (Vegas). A dres může převléct i Martin Nečas, i když má v Carolině status chráněného volného hráče.

Může to být za mořem po všech stránkách šílené pondělí.