Hlavní obsah

Sedmé finále Stanley Cupu: Kouzlo prvního gólu (většinou) rozhoduje

Bude to mantra, k níž se budou upínat oba týmy. Kdo v sedmém zápase letošního finále Stanley Cupu vstřelí úvodní gól, může se podle historických statistik pomalu chystat na oslavy. Hokejisté Floridy, nebo Edmontonu?

Sestřih šestého zápasu play off finále NHL Edmonton - FloridaVideo: NHL.com

Článek

V historii sedmých zápasů finále mají týmy, jež se prosadí jako první, celkovou bilanci 12:5. Naposledy v roce 1987 se Edmontonu proti Philadelphii podařilo v utkání č.7 skóre otočit. V následujících sedmi případech ale juchali s pohárem autoři úvodního gólu zápasu.

„Když skórujete první, rychleji se zbavíte nervozity. Taky to donutí soupeře, aby víc otevřel hru a možná nehrál v obraně tak precizně. Takže to trochu zmírňuje tlak na tým. Ale nevím, jaké jsou statistiky,“ řekl před sedmým zápasem finále na Floridě (úterý 2:00 SELČ) edmontonský kouč Kris Knoblauch.

Tady jsou: Oilers mají v této sérii skóre 3:1, když se trefí první, v zápasech letošního play off pak 13:5. A bilanci 2:4, pokud jako první dá gól soupeř. A pak je tu ještě jeden údaj, který může hrát roli. Edmonton má bilanci 5:0, když čelil vyřazení, a v každém z těchto zápasů skóroval první. A 3:0, jakmile čelil vyřazení soupeř. Ve všech těchto případech dávali hráči Oilers také úvodní gól.

„Prošli jsme si těžkými časy už v sérii (2. kola) proti Vancouveru. I když jsme prohrávali 0:3 na zápasy s Floridou, viděl jsem pořád velmi sebevědomý tým, ve kterém není žádná panika, zoufalství, jen velmi soustředěná mentalita,“ cenil si Knoblauch.

Proto teď mají jeho Oilers jedinečnou šanci stát se po Torontu (1942) druhým týmem, který získal Stanley Cup, ačkoli v jeho finále nezvládl úvodní tři zápasy.

Hrdiny sedmých utkání finále však, až na několik výjimek, většinou nebývají ty největší hvězdy. Před pěti lety se pod výhru 4:1 na ledě Bostonu podepsal 32 zákroky v té době skoro neznámý gólman St. Louis Jordan Binnington. V roce 2009 slavil Pittsburgh v Detroitu zásluhou dvou branek Maxe Talbota, v roce 2004 o triumfu Tampy rozhodl Ruslan Fedotěnko…

Každá malá chyba může mít fatální následky. Vzhledem k únavě a důrazu na defenzivu v těchto zápasech ani nepadá moc gólů. Nikdy se nestalo, že by vítěz vstřelil víc než čtyři. Přesto pro hokejové fanoušky asi neexistuje nic lepšího než sedmý souboj finále Stanley Cupu. A snaží se tak na to dívat i hráči Floridy, i když svůj náskok ve finále prošustrovali.

„Nezabýváme se tím, co bylo. Zajímá nás, co je před námi. A to je ohromná šance získat Stanley Cup,“ řekl kapitán Panthers Aleksander Barkov. „Když prohrajete tři zápasy v řadě, obvykle už v play off další šanci nemáte. Před námi ale pořád je. A to je parádní pocit. Necháme na ledě všechno. Musíme to urvat,“ slíbil floridský Matthew Tkachuk.