Hlavní obsah

S Buffalem byl v Praze, teď ale Rousek skončil v NHL

Aktualizováno

Byl jedním z 27 hokejistů Buffala, kteří přijeli do Prahy na úvodní dva zápasy nového ročníku NHL. Útočník Lukáš Rousek ale ani do jednoho utkání proti New Jersey nenastoupil, a navíc sezonu začne na farmě Sabres v Rochesteru, kam ho klub poslal.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Lukáš Rousek v Praze jen s Buffalem trénoval.

Článek

Moc šancí, že si zahraje v hlavním městě České republiky, si nedával. Rousek moc dobře věděl, jaká je jeho pozice v hierarchii kádru Buffala. Nakonec se kouč Lindy Ruff před sobotním mačem rozhodoval, zda nasadí jeho, nebo Jiřího Kulicha, druhého českého hráče. Nakonec padla volba na dvacetiletého mladíka.

Pro Ruffa to ale nebyla jediná těžká volba. Na trip do Evropy vzal totiž 27 plejerů, jenže podle regulí musel pro nadcházející zápasy základní části NHL tento seznam zúžit na 23. Čtyři hráči zamířili o patro níž do farmářského celku. Rousek byl jedním z nich.

Klub ho v neděli večer umístil na tzv. waiver list, odkud si ho po dobu 24 hodin mohl vzít jiný tým. Vzhledem k faktu, že bývalému hráči Sparty je už 25 let a čeká ho poslední rok smlouvy, tak po něm nikdo nesáhl, a sezonu tak zahájí v Rochesteru, kde už strávil poslední tři ročníky.

Při tomto scénáři se však jeví jako velmi nepravděpodobné, že by Rousek na farmě strávil celou sezonu. Reálně by se tak nabízel jeho návrat do Sparty, z níž v roce 2021 po čtyřech odehraných sezonách zamířil právě za oceán.

Sparta o svého bývalého útočníka stála už v posledních dvou sezonách, ten se ale vždy rozhodl setrvat v zámoří a bojovat o pevné místo v NHL. Podle informací Sport.cz pražský klub velmi stojí o Rouska i nyní, a pakliže by se naskytla možnost, má jej na předních příčkách přestupového seznamu.

Rouskovou prioritou však zůstává vybojovat si místo v NHL. „Lukáš Rousek neplánuje v žádném případě návrat do Evropy. Bude se dál prát o NHL,“ napsal v pondělí večer na sociální síti X jeho agent Martin Podlešák.

Stejně jako Rousek dopadli i další Češi. Na waiver list byli posláni brankáři Jiří Patera (Boston), Jakub Dobeš (Montreal) i Jakub Škarek (NY Islanders) a útočník Jan Jeník (Ottawa).

Pateru si pak vzal Vancouver, což je zajímavé, protože to byl právě kanadský celek, který pětadvacetiletého gólmana v úterý zařadil na seznam nechráněných hráčů, odkud si ho ve středu vzal Boston.

V neděli se ale Bruins dohodli na nové osmileté smlouvě na 66 milionů dolarů s americkým gólmanem Jeremym Swaymanem a Pateru chtěli poslat na farmu, což jim zatrhl právě Vancouver. Český gólman se ale ve staronovém působišti dlouho neohřál, Canucks ho obratem poslali do záložního týmu.

V kádrech týmů NHL tak zbývá 26 hokejistů. Na zkoušce jsou útočník Jakub Vrána ve Washingtonu, s kterým získal v roce 2018 Stanleyův pohár, a obránce Jakub Zbořil v New Jersey. Oba by se měli brzy dozvědět, jestli získají kontrakty.

Přehled českých hráčů v kádrech klubů NHL:

Východní konference:

Atlantická divize:

Boston Bruins: David Pastrňák, Pavel Zacha (oba útočníci). Farma - Providence Bruins (AHL): Adam Měchura (útočník).

Buffalo Sabres: Jiří Kulich (útočník). Farma - Rochester Americans (AHL): Lukáš Rousek (útočník).

Detroit Red Wings: nikdo. Farma - Grand Rapids Griffins (AHL): Ondřej Becher, Jakub Rychlovský (oba útočníci). Toledo Walleye (ECHL): Jan Bednář (brankář).

Florida Panthers: Tomáš Nosek (útočník). Farma - Charlotte Checkers (AHL): Marek Alscher, Mikuláš Hovorka (oba obránci).

Montreal Canadiens: nikdo. Farma - Laval Rocket (AHL): Jakub Dobeš (brankář).

Ottawa Senators: nikdo. Farma - Belleville Senators (AHL): Jan Jeník (útočník), Tomáš Hamara (obránce).

Tampa Bay Lightning: nikdo. Farma - Syracuse Crunch (AHL): Gabriel Szturc (útočník).

Toronto Maple Leafs: David Kämpf (útočník).

Metropolitní divize:

Carolina Hurricanes: Martin Nečas (útočník).

Columbus Blue Jackets: David Jiříček (obránce). Farma - Cleveland Monsters (AHL): Pavel Čajan (brankář), Stanislav Svozil (obránce).

New Jersey Devils: Ondřej Palát (útočník). Na zkoušce: Jakub Zbořil (obránce).

New York Islanders: nikdo. Farma - Bridgeport Islanders (AHL):Jakub Škarek (brankář).

New York Rangers: Filip Chytil (útočník). Farma - Hartford Wolf Pack (AHL): Jaroslav Chmelař (útočník).

Philadelphia Flyers: nikdo.

Pittsburgh Penguins: Filip Král (obránce).

Washington Capitals: nikdo. Na zkoušce: Jakub Vrána (útočník).

Západní konference:

Centrální divize:

Colorado Avalanche: Ivan Ivan, Ondřej Pavel (oba útočníci).

Dallas Stars: Matěj Blümel (útočník).

Chicago Blackhawks: Petr Mrázek (brankář). Farma - Rockford IceHogs (AHL): Marcel Marcel (útočník).

Minnesota Wild: Jakub Lauko (útočník). Farma - Iowa Wild (AHL): David Špaček (obránce), Pavel Novák, Adam Raška (oba útočníci).

Nashville Predators: nikdo.

St. Louis Blues: Radek Faksa (útočník). Marodka: Adam Jiříček (obránce).

Utah Hockey Club: Karel Vejmelka (brankář).

Winnipeg Jets: nikdo.

Pacifická divize:

Anaheim Ducks: Lukáš Dostál (brankář), Radko Gudas (obránce). Marodka: Tomáš Suchánek (brankář). Farma - San Diego Gulls (AHL): Jan Myšák (útočník).

Calgary Flames: Daniel Vladař (brankář), Adam Klapka (útočník). Farma - Calgary Wranglers (AHL): Martin Frk (útočník).

Edmonton Oilers: nikdo.

Los Angeles Kings: David Rittich (brankář). Farma - Ontario Reign (AHL): Jakub Dvořák (obránce).

San Jose Sharks: Vítek Vaněček (brankář), Jan Rutta (obránce).

Seattle Kraken: nikdo. Farma - Coachella Valley Firebirds (AHL): Aleš Stezka (brankář), Eduard Šalé (útočník).

Vancouver Canucks: Filip Hronek (obránce). Farma - Abbotsford Canucks (AHL):Jiří Patera (brankář)

Vegas Golden Knights: Tomáš Hertl (útočník). Farma - Henderson Silver Knights (AHL): Jakub Brabenec, Matyáš Šapovaliv (oba útočníci).