Hlavní obsah

Ruský bek je v NHL bez smlouvy, domů se ale vrátit nemůže: Hned bych skončil na Sibiři

Nad budoucností Nikity Zadorova v NHL visí otazník, ruský obránce však návrat domů rozhodně neplánuje. „Hned druhý den bych skončil na Sibiři,“ uvedl hokejista Vancouveru v rozhovoru pro server Sportsnet.ca. Loni v září totiž ostře odsoudil ruskou agresi na Ukrajině. „Jsem si moc dobře vědom následků, které mě teď možná čekají. Pravděpodobně se nebudu už moci vrátit zpět do země, kde jsem vyrůstal. A jsem na to připraven,“ líčil tehdy.

Foto: Profimedia.cz

Nikita Zadorov

Článek

Do Ruska od začátku války necestoval. „Je to nechutné. Jak bych mohl sedět v restauraci v Moskvě, zatímco jsou lidé bombardováni? To nedokážu. Byla by mi hanba,“ tvrdil minulý rok. Dohrát kariéru v KHL tak pro něj rozhodně možností není, teď tak 29letého beka čeká boj o smlouvu v zámoří.

Ve Vancouveru, kam byl v průběhu sezony vytrejdován z Calgary, mu kontrakt skončil. A Canucks nejspíše nebudou mít dostatek financí v platovém stropu, aby mu poskytli zajímavou nabídku. Spekuluje se však, že by mohli vyměnit například českého obránce Filipa Hronka a tím získat místo i pro Zadorova, který ve vyřazovacích bojích zazářil osmi body ve třinácti utkáních.

Šestnáctka draftu z roku 2013 by ve Vancouveru ráda zůstala. Prohra v sedmém čtvrtfinálovém duelu s Edmontonem mu totiž dodala další motivaci. „Bylo to moje páté play off a ještě jsem nepřelezl druhé kolo. Jsme lidské bytosti, ale během play off ani nepřemýšlíme nad normálním životem. Nastavení myslí je totálně odlišné. A když jsme prohráli sedmý zápas, cítil jsem, že můj život nemá žádný smysl,“ vysvětloval pro Sportsnet.ca účastník dvou světových šampionátů.

Po porážce prý ani nespal. „Cítil jsem obrovský hněv. A hněv vás učiní posedlým výhrami, posílí vás. A teď mě motivoval ideálně zůstat tady,“ popisoval Zadorov. S rodinou si totiž Vancouver rychle zamiloval a cítí, že s ním může zaútočit na vysněný Stanleyův pohár. „Chci veškerou svou energii a celou svou duši vložit do pokusu vyhrát Stanley Cup,“ svěřil se.

Věří, že šancí ještě dostane hodně. „Myslím, že můžu hrát na vysoké úrovni snadno do 35 nebo 36 let, moje tělo to zvládne. Nejsem náchylný na zranění. Můžu se posunout do role lídra, kdybych dostal dlouhodobou smlouvu. Bylo by to pro mě jednodušší i po fyzické a mentální stránce, kdybych nemusel stěhovat sebe ani svou rodinu,“ mínil Zadorov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.