Hlavní obsah

Obavy se naplnily. Českého útočníka čeká v NHL dlouhá pauza

To je pech. V týmu úřadujících šampionů NHL se Tomáš Nosek ještě ani pořádně nerozkoukal a už je zraněný. A bohužel to není nic krátkodobého. „Bavíme se o týdnech,“ prohlásil floridský kouč Paul Maurice.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Nosek v dresu české reprezenace

Článek

Dvaatřicetiletému útočníkovi se stal osudným hned první přípravný duel s Nashvillem (6:1), v němž odehrál jen necelé dvě a půl minuty. Nosek se po levé straně řítil k brance, jenže spadl přes hokejku Jeremyho Lauzona a tvrdě narazil do mantinelu. Víc už v zápase nestihnul. Do kabiny zamířil pod dohledem lékařského personálu Panthers.

„Bude ještě pár dnů trvat, než zjistíme celkový rozsah zranění. Ale nejde o dny,“ povzdechl si Maurice.

Na Floridě se obávali, že jejich česká posila utrpěla otřes mozku. „Žádné příznaky ale neměl,“ ujistil kouč. Nosek však s jistotou nestihne floridský start sezony a velkou slávu, když se 8. října před utkáním s Bostonem bude vyvěšovat banner za letošní tažení Panthers ke Stanley Cupu.

Florida po sezoně musela kvůli platovému stropu pustit řadu hráčů ze šampionského kádru a sháněla levnější náhrady. Jednou z nich byl i Nosek, který s generálním manažerem Billem Zitem podškrábnul jako volný hráč roční smlouvu na 775 tisíc dolarů. „Váhal jsem asi tak sekundu,“ popisoval Nosek na začátku tréninkového kempu. „Pro mě to není o penězích, ale o tom, jak do týmu zapadnu.“

S Noskem se počítalo coby s centrem čtvrté formace, což byla úloha, kterou měl i v předchozích angažmá v Bostonu a v New Jersey. Za Devils však stihl v minulém ročníku odehrát jen 36 zápasů, když kvůli zranění nohy musel na operaci.

Laso z Floridy, i když za minimální plat, proto přijal s nadšením. „Je tu semknuté a zkušené mužstvo. Cítím tu hlad po úspěchu od chvíle, co jsem přišel,“ líčil Nosek. Svou floridskou premiéru v základní části ale musí odložit.