Hlavní obsah

Radost z gólu? Kdepak. Lauka rozzuřili sudí. Šílené rozhodnutí, nadávali v Bostonu

Podruhé schytali od Floridy šestku (2:6), doma to ale bylo pro hokejisty Bostonu ve třetím zápase druhého kola o dost bolestnější. Panthers nemilosrdně trestali pobyty Bruins za katrem. V případě vyloučení Jakuba Lauka na začátku třetí třetiny už ale divákům došla trpělivost.

SESTŘIH: Boston–FloridaVideo: NHL.com

Článek

Čtyřiadvacetiletý útočník naskočil do svého třetího zápasu v letošním play off a prvního proti Floridě, aby dal týmu víc rychlosti i dynamiky. Jenže Boston byl od začátku o krok pozadu. Když navíc hosté potrestali dvěma góly vyloučení Masona Lohreie na 2+2 minuty za vysokou hůl, skóre bylo už 0:3 v neprospěch Bruins.

Po druhé pauze se Lauko vydal na zteč, kolem beka Aarona Ekblada si vedl puk k brance Panthers, jenže skončilo to srážkou s gólmanem Sergejem Bobrovským. Verdikt? Dvě minuty pro hráče Bostonu za nedovolené bránění. A Florida v přesilovce přidala čtvrtý gól.

Při odchodu na trestnou byl český útočník rozzuřený na nejvyšší míru a solidně si zanadával. Jakmile bylo potvrzeno, že Ekblad vyvázl bez penalizace, fanoušci Bruins naházeli na plochu, co bylo po ruce – ručníky, plastové lahve, plechovky. A doprovázeli to skandováním na adresu sudích O'Rourkea a St. Laurenta.

Vůči kanadským rozhodčím se ostře vyjadřovali i příznivci Bruins na sítích. „Nepochopitelné, šílené, brutální,“ stojí v desítkách příspěvků.

„Snažil jsem se dostat k brance a skončilo to nárazem do gólmana. Cítil jsem, že mě obránce drží a tlačí mě do brankoviště. Tak nevím, co jsem měl dělat, abych se tomu vyhnul,“ kroutil hlavou Lauko po zápase. „Ale to bohužel k zápasům patří, měli jsme se přes to přenést.“

Florida byla totiž v přesilovkách nemilosrdná, proměnila čtyři ze šesti. „Můžete být frustrovaní z toho rozhodnutí nebo naštvaní na cokoli, ale pořád musíte dělat svou práci,“ povzdechl si forvard Jake DeBrusk. „Když dáte Floridě tolik příležitostí, tak je to špatné. Má sehrané hráče, kteří si s pukem rozumí.“

Lauko po návratu na led svůj hněv nasměroval správným směrem a parádní ranou pod horní tyčku zaznamenal svůj první gól v play off. Za tři a půl minuty se trefil DeBrusk po asistenci Davida Pastrňáka, ale bostonské myšlenky na zvrat Florida v závěru přidusila.

„První dvě třetiny jsme nebyli moc dobří, až ve třetí jsme měli šťávu, protože nás do toho dostali diváci,“ tvrdil kouč Bruins Jim Montgomery. „Příště ale musím přijít s lepším plánem,“ drbal si hlavu před pokračováním série, které je za stavu 2:1 pro Floridu na programu znovu v Bostonu v noci na pondělí od 0:30 SELČ.

Otázkou je, zda u toho bude kapitán Bostonu Brad Marchand, který se zranil po souboji se Samem Bennettem.

„Potřebujeme hlavně hrát co nejdisciplinovaněji celých šedesát minut. Když je to 5 na 5, pak máme šanci,“ říkal Lauko.