Hlavní obsah

Půlroční distanc bez nároku na plat. Ruský recidivista potápí Colorado

Není to poprvé, kdy Valerij Ničuškin divoce zamíchal kartami v play off. Ruský útočník je s devíti góly z osmi zápasů nejlepším střelcem vyřazovací části NHL, žádný další už ale nepřidá. Byl totiž suspendován na minimálně šest měsíců bez nároku na plat.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Ruský hokejista Valerij Ničuškin

Článek

Devětadvacetiletý Ničuškin se stal x-faktorem Avalanche při tažení za Stanley Cupem v roce 2022, o rok později ale těžce poškodil jejich snahu o obhajobu. Byl totiž účastníkem prapodivného hotelového incidentu, při němž lékaři museli oživovat silně intoxikovanou ženu. Colorado pak v prvním kole senzačně vyřadil Seattle.

A také letos Ničuškin potápí naděje svého týmu, který v noci na úterý podlehl, už bez ruského hráče v sestavě, v Dallasu 1:5, a za stavu 1:3 na zápasy je na hraně vyřazení. Ofenzivní oporu znovu přemohli vnitřní démoni, kvůli nimž v lednu nastoupila do asistenčního programu NHL a Hráčské asociace na pomoc hokejistům bojujícím se závislostmi. Ničuškin se po dvou měsících do Colorada vrátil, problémů se však nezbavil.

Kvůli porušení podmínek programu mu nyní byla pozastavena činnost bez nároku na plat po dobu šesti měsíců.

„Bohužel je to tak, ale my se musíme soustředit na svou práci. Všichni, co jsme v kabině, do toho dáváme všechno,“ řekl útočník Colorada Andrew Cogliano. Jmenovka s Ničuškinovým jménem byla ze šatny Avalanche odstraněna. Mezi Jakovem Treninem a Joelem Kivirantou už sedí Jean-Luc Foudy.

Ruský forvard působil na začátku své dráhy v NHL v Dallasu, pak se ale na dva roky přestěhoval do CSKA Moskva, než mu dal v roce 2019 šanci tehdejší generální manažer Colorada Joe Sakic. Po zisku Stanley Cupu Ničuškin uzavřel osmiletou smlouvu na 49 milionů dolarů.

Do probíhajícího play off vstoupil v ohromujícím stylu, gólově se prosadil v sedmi zápasech v řadě. Formace s Nathanem MacKinnonem a Mikko Rantanenem byla top lajnou play off. Naposled už ale na Ničuškinově místě nastoupil Fin Artturi Lehkonen.

„Val se očividně s něčím potýká,“ povzdechl si kouč Avalanche Jared Bednar. „Je to na nic. Musíme obrátit list a hrát mnohem lépe. V místnosti je pořád víc než 20 kluků, kterým na tom záleží a chtějí vyhrát. Ale našemu týmu Ničuškinova absence bezpochyby ubližuje, protože hráč je to skvělý.“

V noci na čtvrtek bude bez něj Colorado odvracet v Dallasu první postupový mečbol texaského týmu. Podle Bednara jsou ale důležitější věci v životě než hokej.

„Chci pro Vala jen to nejlepší. Chci, aby byl šťastný a spokojený, ať už to bude v našem týmu, nebo ne. Chci pro něj a jeho rodinu to nejlepší. Myslím, že všichni naši kluci jsou na tom stejně. Doufáme, že najde klid a dostane se mu pomoci,“ prohlásil trenér Colorada.