Hlavní obsah

Příprava, nebo lovecká sezona? Zraněné hvězdy NHL úpí, kritika sílí

Nová sezona NHL ještě neodstartovala, ta lovecká je ale v plném proudu. Aspoň tak jsou kritickými hlasy ze zámoří označovány přípravné zápasy před ročníkem 2024-25. Hvězdy padají jedna za druhou. Do seznamu zraněných přibyla další jména i v noci na středu.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Obránce Los Angeles Drew Doughty si v přípravě přivodil zlomeninu kotníku.

Článek

Klíčový zadák Los Angeles Drew Doughty je na několik měsíců ze hry se zlomeným kotníkem ze zápasu s Vegas, New York Rangers mají obavy o svého nejproduktivnějšího hráče Artěmije Panarina, který nedokončil duel s New Jersey, a San Jose oznámilo, že se v utkání s Utahem zranila i letošní jednička draftu Macklin Celebrini.

V Montrealu mezitím vstřebávají, že největší letní posilu Patrika Laineho čeká možná až tříměsíční pauza kvůli kontuzi kolena a loňská pětka draftu David Reinbacher bude mimo hru dokonce půl roku. To všechno jsou následky přípravného souboje s Torontem.

Jenže i středeční duel s Ottawou (3:4) se změnil v nemilosrdnou řežbu, v níž se k sobě hráči chovali bez respektu. Zlá krev vybublala hned v první třetině, kdy šel Ridley Greig jako třetí do souboje s montrealským Kirby Dachem a nepěkným zákrokem ho poslal k ledu.

„Tím hitem udali tón, takže na to musíme odpovědět,“ řekl po první třetině švédský útočník Canadiens Emil Heineman. A nepostaral se o to nikdo jiný než montrealská mlátička s českými kořeny Arber Xhekaj, když faulem zralým na suspendaci sestřelil v polovině druhé části německou hvězdu Ottawy Tima Stützleho.

Na viníka se pak vrhnul Brady Tkachuk. „Takové nehorázné údery loktem do hlavy nechcete vídat. Byl jsem hodně naštvaný,“ líčil kapitán Senators, který stejně jako Stützle zamířil do kabiny. „Preventivně už jsme je do hry raději neposílali,“ řekl kouč Travis Green.

Xhekaj inkasoval trest do konce utkání stejně jako Dach, jenž ve třetí třetině konečně dostal příležitost k odplatě a vyboxoval výhru v bitce s Greigem. „Emotivní zápas,“ uznal ottawský trenér.

Kritika, která předsezonní zápasovou část označuje jako příliš dlouhou, ale sílí. Vždyť třeba Pittsburgh hraje hned sedm exhibičních zápasů. „V týmu jsou hráči, o kterých víte, že do něj patří, a pak kluci, u kterých musíte zjistit, jak jsou na tom s vyspělostí nebo jak reagují pod zápasovým tlakem,“ popisoval Green.

Jenže není dne, aby některý ze 32 týmů NHL neohlásil další jméno na seznamu zraněných. Patří k nim i bývalý kapitán Toronta John Tavares, jehož spoluhráč William Nylander zase dostal kolenem do hlavy a musel na testy kvůli případnému otřesu mozku.

„Ve stále bezvýznamnějších zápasech se zranilo až příliš výborných hráčů,“ tvrdí i bývalý gólman s 508 starty v NHL Martin Biron. „Ze své zkušenosti můžu říct, že mě i mé spoluhráče přitom zajímala až základní část.“

Rostoucí počet zraněných z přípravy by měl být i předmětem zájmu Hráčské asociace NHL, která od příštího roku povede jednání s vedením soutěže o nové kolektivní smlouvě, ta současná vyprší v září 2026.

Roli jistě hraje i ekonomika a snaha o navýšení zisků z diváckých návštěv z předsezonních zápasů. Ale komu se pak bude chtít chodit na utkání základní části, když je největší hvězdy promarodí?