Hlavní obsah

Případ Nečas: Arbitráž jako krajní varianta, ve hře je výměna s Winnipegem

Čas běží, rozuzlení se blíží. Kde na příští roky zakotví Martin Nečas? Český mistr světa a chráněný volný hráč Caroliny se svým hokejovým klubem v NHL nenašel společnou řeč a požádal o arbitráž. K ní ale vůbec nemusí dojít.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Hokejový útočník Martin Nečas.

Článek

Slyšení u rozhodčího řízení jsou naplánována od 20. července do 4. srpna. Stále je ještě dost prostoru na vyřešení ošemetné situace. Hráč u Hurricanes podle všeho zůstat nechce, ale klub hledá protistranu, která by mu pomohla problém vyřešit.

Columbus to nebyl. Pro Nečase by nedávalo smysl přesunout se do Ohia, kde nyní dělá generálního manažera Don Waddell. Ten až do letoška šéfoval právě Carolině, v níž si pětadvacetiletý útočník stěžoval na nedostatek prostoru a vytížení.

Pokud mají Hurricanes Nečase pustit, nebudou za něj chtít málo. Vyhlídnutého mají podle Hockey News osmadvacetiletého Dána Nikolaje Ehlerse z Winnipegu, který v NHL sedmkrát v kariéře překonal hranici 20 gólů a má před sebou poslední rok ze šestimilionového kontraktu. Ze zámoří mezitím přicházejí ‚zaručené zprávy‘, že Nečasovi agenti chtějí pro svého klienta přes 8 milionů ročně.

Carolina už přišla o Jakea Guentzela (Tampa Bay) a na volném trhu ztratila i obránce Bradyho Skjeie (Nashville), Bretta Pesceho (New Jersey) a útočníky Stefana Noesena (New Jersey) a Teuva Teräväinena (Chicago). Nový GM klubu Eric Tulsky potřebuje něco, čím by reptající fanoušky trochu uklidnil. Obránce Shayne Gostisbehere, s nímž podepsal na tři roky, to však nebude.

Pokud by si hráči mohli sami zvolit, kam ze 32 týmů NHL zamíří, Winnipeg by patřil na ty nejspodnější příčky. Promrzlé místo s nejvyšším podílem násilné kriminality ze všech kanadských měst má k vysněné destinaci daleko.

Ale Jets jsou v Manitobě milováni. Šestkrát z posledních sedmi sezon hráli play off, mají solidní jádro s vynikajícím gólmanem Connorem Hellebuyckem, bekem Joshem Morrisseym a forvardem Markem Scheifelem. Nečas by přinesl novou energii a k tomu by se mohl přesunout i na pozici centra, kde na tom Winnipeg není nijak růžově.

Otázkou by bylo, co na to nový kouč Scott Arniel, kterého Jakub Voráček během necelých dvou společných sezon v Columbusu (2010-2012) upřímně nesnášel. Původní Jets Arniela v roce 1981 draftovali v prvním kole a ti současní mu v 61 letech dali novou šanci. Ale to teď Nečase ještě nemusí zajímat.

Carolina má pod platovým stropem skoro 12 milionů dolarů, potřebuje však také uzavřít smlouvu s 22letým Sethem Jarvisem a levné to pro Hurricanes nebude. Mluví se o 64 milionech na osm let. Pak už by k žádné rozumné dohodě s Nečasem dojít nemohlo.

Český šampion má každopádně nakročeno pryč z klubu, kde za sedm let odehrál 362 zápasů (97+146). Teď ještě vědět kam.