Hlavní obsah

Prázdnota a bolest. McDavid si ani nešel pro cenu, kanadská kletba dál trvá

Na udílení cen neměl náladu ani sílu. Edmontonský kapitán Connor McDavid nechal komisionáře Garyho Bettmana, aby se vypovídal, ale pro Conn Smythe Trophy ze zklamané šatny hokejistů Oilers už zpátky na led nedorazil. Zmar poražených po sedmém finále Stanley Cupu byl skoro hmatatelný.

Sestřih sedmého zápasu finále NHL mezi Floridou a EdmontonemVideo: sntv

Článek

„Dali jsme do toho všechno,“ hlesl nejlepší střelec Oilers Zach Hyman po bolestivé porážce 1:2 v sedmém utkání s Floridou. Edmonton chtěl na závěr sepsat stejný příběh jako Toronto, které ve finále 1942 prohrávalo v závěrečné sérii sezony 0:3 na zápasy s Detroitem, a přesto si sáhlo na pohár.

To ale Oilers dopřáno nebylo, jejich poslední Stanley Cup je z roku 1990, o tři roky později vyhrál Montreal a od té doby kanadské kluby na hokejový svatý grál stále čekají. I když letos po něm Edmonton už už natahoval ruce.

„Věděli jsme, že to bude těsné. Rozhodla jedna akce,“ zoufal si McDavid. Těsně před tím, než zaznamenal druhý gól Floridy Sam Reinhart, měl na opačné straně možnost skórovat Warren Foegele… Leon Draisaitl pak už střelce rozhodující trefy nedohnal a Panthers se vrátili k úporné a účinné defenzivě, která jim na začátku série zajistila náskok.

Poslední útok Oilers v utkání byl symbolem jejich zoufalství. Puk se ocitl v rohu kluziště, odkud už ho hosté neměli šanci vydolovat. Edmontonský bek Mattias Ekholm jen vztekle praštil hokejkou o led a McDavid odjel ke střídačce, kde skryl hlavu v dlaních.

„Kluci si zasloužili víc,“ mínil kouč Kris Knoblauch, který ale ušel s Oilers úžasně dlouhou cestu. Základní část McDavid a spol. odstartovali debaklem s Vancouverem, po 13 zápasech s bilancí 3-9-1 se pakoval trenér Jay Woodcroft a Edmonton se nadechl k velké stíhací jízdě, v níž zaznamenal i 16 výher v řadě.

V play off Oilers přejeli Los Angeles, v sedmi zápasech udolali Canucks a skvěle zvládli závěr konferenčního finále s Dallasem. S Floridou dotáhli zdánlivě beznadějný stav, ale stejně zůstali pod vrcholem hokejové pyramidy.

První dotyky hokejistů Floridy se Stanley cupem Video: sntv

„Můžete to rozebírat k smrti, jestli chcete, ale když vás někdo porazí v sedmizápasové sérii, je lepším týmem. My byli zatraceně blízko, ale příští rok se vrátíme silnější,“ řekl Ekholm.

To bude úkol pro manažera Kena Hollanda (nebo jeho nástupce), který musí obměnit druhý útočný sled. Smlouvy vypršely hráčům, jako jsou Dylan Holloway, Connor Brown, Foegele, Adam Henrique, Mattias Janmark, Connor Perry… O slovo se navíc hlásí Draisaitlovi agenti, německému útočníkovi končí kontrakt po příští sezoně a určitě bude chtít ranec.

K tomu GM Oilers potřebuje vyřešit i gólmanskou otázku, když Jack Campbell s pětimilionovou smlouvou na další tři roky chytá jen na farmě v Bakersfieldu. Kritice byl vystaven i bek Darnell Nurse, jenž má lukrativní kontrakt (9,25 milionu USD na rok) ještě na šest sezon…

Jizvy po letošní jízdě Oilers může ale vyléčit jen Stanley Cup. „V listopadu nám chybělo 10 bodů do play off. Takže si nemyslím, že je to náš neúspěch. Ale každopádně je to zničující. Prošli jsme 25 zápasy. Byli gól od toho, abychom se dostali do prodloužení. Jsem na všechny opravdu hrdý, že jsme se dostali až sem, ale je to něco, co nás bude pořád bolet,“ řekl Hyman.

A souhlasilo by s ním po letech i české trio Radek Dvořák, Aleš Hemský, Jaroslav Špaček, které bylo součástí edmontonské sestavy z roku 2006, která prohrála sedmý duel finále s Carolinou. Další šance získat Stanley Cup už nepřišla.

Sedmadvacetiletý McDavid už získal tři Hart Trophy, čtyři Ted Lindsay Award, pět Art Ross Trophy. Stanley Cup měl být pro edmontonského génia vstupenkou do hokejového Mount Rushmore. Místo toho však získal jen náplast v podobě Conn Smythe Trophy.

„Je to čest, když jsou na té trofeji taková jména,“ bylo jediné, co McDavid řekl, když se stal teprve druhým útočníkem z týmu poražených finalistů, který byl vyhlášen jako MVP play off. Se 42 body (8+34) i jeho nejproduktivnější hráč.

„Na světě není nikdo, kdo by chtěl vyhrát Stanley Cup víc než on. Každý den dělá všechno, aby ho jednou získal. Podle mě je to nejlepší hokejista všech dob. On sám nasměroval náš klub. Je to opravdu výjimečný člověk,“ zahrnul McDavida komplimenty Draisaitl. Prázdnotu v srdcích Oilers a jejich fanoušků tím ale nevyplnil.

„Doufejme, že tahle bolest je jen obrovský odrazový můstek pro celý tým a příští rok to konečně dokážeme,“ prohlásil s nadějí Ekholm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.