Hlavní obsah

Pravák Bob. Ruský gólman zpacifikoval kompletní elitu Oilers. Narazil i McDavid

Connor McDavid 6 střel na branku, Leon Draisaitl a Evan Bouchard po 4, Zach Hyman 3 a Ryan Nugent-Hopkins 2. Za záda gólmana Sergeje Bobrovského by ale neproklouzla ani gumová krysa, které fanoušci hokejistů Floridy házejí na led při oslavách vítězství.

Foto: Michael Laughlin, ČTK/AP

Brankář Floridy Sergej Bobrovskij před prvním finálovým zápasem Stanley Cupu proti Edmontonu

Článek

To víkendové mělo pro Panthers mimořádný význam. Výsledkem 3:0 s Edmontonem se ujali vedení ve finále Stanley Cupu.

„Bob chytal fantasticky,“ uznal i jeho protějšek Stuart Skinner, který inkasoval z první rány na branku Oilers ve 4. minutě z hokejky Cartera Verhaegheho. Naposledy ve finále 2007 se stalo, že by premiérová rána skončila v síti.

„Výborná akce, se kterou jsem nemohl moc dělat,“ posteskl si Skinner, který ovšem z první střely dostal v play off gól už čtyřikrát, v celé sezoně celkem jedenáctkrát.

„Všechno je o tom, abyste se pak dali rychle do kupy a snažili se udělat další zákrok,“ tvrdil kanadský gólman, kterého finálové prognózy často považovaly za slabé místo edmontonské sestavy.

Zato Bobrovskij byl po všech stránkách vynikající. Zpacifikoval všech pět nejproduktivnějších hráčů Oilers a celkem vytáhl 32 zákroků. Ty nejvýraznější proti brejkům Adama Henriquea a Nugenta-Hopkinse.

„Kluci přede mnou to odmakali,“ tvrdil sice Bobrovskij, ale hlavně díky příspěvku 35letého gólmana Florida poprvé v historii vede ve finálové sérii. „Nic z toho, co dělá, nedělá ležérně,“ chválil ruskou oporu kouč Paul Maurice.

Panthers přitom na střely prohráli 18:32. „Možná si to od nás hokejoví bohové vzali zpět za šestý zápas s Dallasem,“ komentoval utkání McDavid. Postupový duel se Stars Edmonton vyhrál 2:1, i když na střely to bylo 10:34.

„S Dallasem jsme si asi nezasloužili vyhrát, ale teď jsme měli dát aspoň dva góly,“ myslel si edmontonský kapitán. Na vyložené šance podle Natural Stat Trick hosté vyhráli dokonce 18:6, ale za Bobrovského puk nedostali. „Je divné, že jsme nic netrefili,“ litoval McDavid, který odehrál 25:19 minuty.

Ani nejlepší přesilovková formace play off se nedokázala prosadit. Oilers nevyužili pět početních výhod. „Protože jsme byli v oslabení hodně agresivní,“ pochvaloval si floridský Evan Rodrigues.

Ale nejen v oslabení. Panthers na hity vyhráli 63:35! Elitu soupeřů skvěle bránil Aleksander Barkov, který navrch zvládl dvě asistence. Do McDavida se několikrát tvrdě opřel také Sam Bennett a kapitánovi Oilers nedali hráči Floridy pokoj ani po odpískání.

„S Dallasem nám přesilovky taky ze začátku nešly a pak jsme využili čtyři z pěti. Kvalita se postupně ukáže,“ věří edmontonský kouč Kris Knoblauch.

„Hrát s nimi můžeme, teď potřebujeme k sebevědomí i nějaké góly,“ řekl McDavid. Dát je může ve druhém zápase série, který se hraje v noci na úterý.