Hlavní obsah

Povoláme CIA a vyřešíme to. Floridu ve finále roztrpčil neuznaný gól

Kdo by si nepřál finále Stanley Cupu na sedm zápasů? Tak hokejisté Floridy určitě ne. Situace se jim v rozhodující sérii play off NHL s Edmontonem vymkla zpod kontroly a z vedení 3:0 je stav 3:3. Od Panthers se teď úplně odvrátilo i štěstí. Šestý zápas na ledě Oilers (1:5) toho byl důkazem.

Sestřih šestého zápasu play off finále NHL Edmonton–FloridaVideo: NHL.com

Článek

Jen deset sekund poté, co šli domácí v Rogers Place ve druhé třetině do vedení 2:0, snižoval kapitán Floridy Aleksander Barkov. Panthers se objímali, plácali si, byli nabuzení. Jejich radost ale o chvíli později vystřídalo trpké zklamání. Oilers uplatnili trenérskou výzvu a po přezkoumání celé situace nebyl gól uznán pro ofsajd.

Po dlouhé poradě rozhodčích ukázaly opakované záběry, že když Carter Verhaeghe dostával puk přes modrou čáru, Sam Reinhart už vjel do útočného pásma. Bylo to ale skutečně o fous.

V letošním play off požádaly lavičky týmů o přezkoumání ofsajdů čtyřikrát a jen jednou byl konečný verdikt v jejich neprospěch. Kouč Oilers Kris Knoblauch a jeho video tým pak měli v základní části bilanci při ofsajdových výzvách 4:0.

„Ani jsem si nemyslel, že to bylo tak těsné. Člověk nikdy neví, ale podle mě to byl určitě ofsajd. Chtěl jsem to napadnout téměř okamžitě, když jsem tu situaci viděl,“ řekl Knoblauch ,kterému dal za pravdu i videokouč Oilers Noah Segall.

„Když jsem seděl vzadu, tak jsem sledoval, jak kluci všechno analyzují, a očividně si byli velmi jistí,“ tvrdil obránce Darnell Nurse. „Bylo to pro nás obrovské plus.“

Barkov tak regulérně snižoval po nádherném průniku až na začátku třetí třetiny. Ale to už bylo na 1:3. Jak mohl zápas probíhat, už raději Panthers nechtěli domýšlet. Rozladění na nich ale bylo znát. „Jsem si jistý, že sudí rozhodli správně, když se dívají na milion opakovaných záběrů,“ prohlásil Verhaeghe.

Kouč Floridy Paul Maurice byl bezprostředně po vynesení verdiktu vytočený a pokřikoval na sudí. „Čárový rozhodčí mě informoval, že udělali rozhodnutí na základě záběru, který jsem neměl k dispozici. Já a náš člověk u videa jsme ale viděli něco jiného, proto jsem se taky naštval,“ řekl Maurice, ale pak svou litanii tradičně převedl do vtipu. „Povoláme CIA a vyřešíme to…“

Pokud by před startem play off hráčům Panthers někdo řekl, že nastoupí doma k sedmému utkání finále Stanley Cupu, patrně by jejich nadšení neznalo mezí. Teď jim ovšem hrozí, že se stanou druhým týmem v dějinách NHL, který ve finále prošustroval vedení 3:0.

„Jsem si jistý, že se na ten zápas dokážeme dobře připravit,“ burcoval Barkov. Teď to ale vypadá, že Floridě došla šťáva. Ve třech prohraných zápasech inkasovali 18 (!) gólů.

„Nedaří se nám začátky třetin, přesilovky, ve kterých hrajeme hrozně pomalu. Potřebujeme zrychlit, být agresivní,“ postrádal Maurice tradiční floridské zbraně.

Pokud je Panthers rychle nenajdou, budou se dívat, jak v noci na úterý Gary Bettman předává v Sunrise Stanley Cup do rukou kapitána Oilers Connora McDavida.