Hlavní obsah

Poslední šance hrát MS doma. V kariéře jsem už o něco přišel, říká Hertl

V plánech pro mistrovství světa na domácím ledě byl dlouho považován za tutovku a jednu z největších opor, jakou Češi budou v Praze mít. Jenže březnová výměna udělala z Tomáše Hertla hráče Vegas Golden Knights a plány, že bude mít na sobě dres národního týmu, inkasovaly tvrdý direkt.

Foto: Profimedia.cz

Opora Vegas Tomáš Hertl

Článek

Obhájci Stanley Cupu sice vypadli už v prvním kole play off, vedení klubu přesto start českého útočníka na šampionátu neposvětilo. Po lednové operaci kolena se to ani nedalo čekat. „Že mě Vegas chce i se zraněním, překvapilo asi všechny,“ říká Hertl v rozhovoru pro Sport.cz.

Neškubou vám ruce, když se teď díváte na hokej v televizi?

No jo, koukám. Mluvil jsem i s Kubou Krejčíkem, mým výborným kamarádem, a klukům přeju to nejlepší, ale člověk se s tím, že nehraje, musí nějak smířit.

Šance, že byste se v reprezentaci objevil, nebyla po trejdu ze San Jose moc velká. Existovala nějaká naděje, že byste si v Praze přece jen zahrál, nebo to po odchodu do Vegas padlo okamžitě?

Trejd byl překvapením pro všechny, i pro mě. Vegas mělo zájem, i když jsem byl v té době zraněný. Nevěděl jsem, jak přesně to bude a kdy začnu hrát. Nechtěl jsem to příliš uspěchat, aby mi pak koleno nezačalo otékat. Všechno souvisí se vším. Samozřejmě jsme chtěli vydržet v play off delší dobu, ale mám smlouvu ještě na šest let.

Hrál jste už na mistrovství světa v Praze v roce 2015, teď jste měl asi poslední šanci zažít jako hráč atmosféru domácího šampionátu. Nemrzí to přece jen?

To byla hlavní věc, na kterou jsem myslel, že to je poslední šance hrát za nároďák doma. V kariéře už jsem ale o něco přišel. Hodně byla spojená s problémy s koleny. S tím nic nenaděláte, i když se snažíte tomu maximálně předcházet. Já hlavně chci, aby mě nic neomezovalo.

Máte chuť se na nějaký zápas podívat přímo v O2 areně?

Jsem tu jen pár dnů, ještě popřemýšlím, jestli vyrazím třeba na čtvrtfinále.

Nějaké zápasy jste ale viděl. Jak se vám české výkony zamlouvají?

V Americe to nedávali, my letěli domů, když se hrálo se Švýcary, takže jsem sledoval až utkání s Dánskem. Ale mluvil jsem o tom i s bráchou a vypadá to dobře. Tady máme dost náročné fanoušky, ale evidentně si to užívají. Divácký rekord mistrovství určitě padne.

Sestřih zápasu Česko - DánskoVideo: Česká televize

Váš trejd do Vegas jste držel v utajení, o to větší šok to pak byl. A třeba kapitán Sharks Logan Couture z něj byl hodně naměkko.

My jsme opravdu blízcí kamarádi. Hlavně ty poslední roky, kdy jsme tým táhli společně. Ale že vás někdo chce i se zraněním, to je překvapení pro všechny. Tři dny před výměnou přiletěla do San Jose mamka, která měla v dlouho v plánu za námi dorazit. A já jí řekl, že za pár dnů budu asi pryč. Tak to jen koukala. Ale já taky nevěděl, jestli se to opravdu stane.

Snažil jste ve Vegas svou rehabilitaci nějak urychlit? A cítil jste se vůbec v play off stoprocentní?

Chtěl jsem samozřejmě hrát co nejdřív, zvyknout si na nový systém, dělal jsem pro to maximum. Ale bavil jsem se s doktory a člověk nechtěl jít do risku, aby ho pak koleno netrápilo. Play off jsem neodehrál, tak jak bych chtěl. Myslím, že jsem mohl dát týmu víc. Ale vracelo se hodně kluků, trenér hledal kombinace, já trochu lítal sestavou. Snažili jsme se sehrát na poslední chvíli a to nás zabrzdilo. Věděl jsem, že mám na víc, i když v závěru základní části jsem se cítil relativně dobře.

Vypadli jste s Dallasem těsně v sedmi zápasech. Je pro vás na Západě největším favoritem?

Jednoznačně. Mají tým na to, aby vyhráli Stanley Cup. Ta naše série by klidně mohla být finále konference, ale vyšlo to na první kolo. Když nepočítám góly při power play, tak všechny zápasy byly o jednu branku. Stát se mohlo cokoliv.

Jaký dojem na vás udělal chod Golden Knights?

Já byl překvapený i tím, kolikrát jsem při play off viděl na autech logo klubu. Ve Vegas je jedna z nejhlasitějších a nejživějších arén i v základní části. A v play off se to ještě násobí. Žije to tam, hodně k tomu přispěl i loňský triumf. Ale klub se stará, aby hráči měli všechno, co je potřeba. A majitel se nebojí utratit peníze.

Ambice na další roky jsou pořád stejné, že? Nic než Stanley Cup.

V San Jose to bylo složité. A je jasné, že neřeknu ne, když vás chce klub s takovými ambicemi. Člověk chce vyhrávat a mít tu šanci. Hlavně věřím, že budu mít super léto a příští sezonu pomůžu Vegas, jak to jen půjde.

Pro spoustu lidí je Vegas spojeno jen s hotely, kasiny a proslulým bulvárem Strip. Už jste poznal i jinou tvář města?

Já si to taky říkal. Ale je tam i spousta krásných parků, víc než v Kalifornii. Tři čtvrtě hodiny od města jsou hory, kde se dá čtyři měsíce v roce lyžovat. To si člověk, který tam zajede jen do kasina nebo na nějakou show, ani neuvědomí.

Ale vás stejně na nějakou ruletu moc neužije, nebo ano?

Já jsem rád, když jdeme společně s klukama třeba po sezoně, kdy jsme si byli zahrát kostky. Ale určitě nepůjdu do kasina, abych vyhrál tisíce. To se nikdy nevyplatí.

Před pár lety jste si v San Jose pořídil dům, budete se ještě do Kalifornie vracet?

Já našel relativně rychle barák ve Vegas, protože jsem byl zraněný a měl jsem na to čas. V neděli jsem přijel a v úterý jsem si byl prohlídnout asi pět domů. A v tom prvním už bydlíme, čtyři dny před začátkem play off nám do něj ze San Jose přivezli naše věci. Takže už je to v procesu a náš dům v Kalifornii budeme prodávat. Je to trochu smutné. Po trejdu jsem odjel a už se do něj nikdy nepodívám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.