Hlavní obsah

Ponížení pro kanadské ikony. Crosby i McDavid zažili večer hrůzy

Kanadský hokej nemá aktuálně větších hvězd, než jsou kapitáni Pittsburghu a Edmontonu Sidney Crosby a Connor McDavid. Start do nové sezony NHL ale jejich týmy proměnily v prachbídnou estrádu. Penguins i Oilers slízli na rozjezd domácí debakly 0:6.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby zažil proti New Yorku Rangers hororový večer.

Článek

Někteří fanoušci si možná při čtení výsledků protírali oči, zda nezabloudili do tenisové rubriky. Ale kanáři tentokrát opravdu zpívali mezi mantinely.

Crosby a spol. deset minut marně bušili na brankoviště Rangers, které suverénně ovládal ruský gólman Igor Šesťorkin, jenže hosté už od třetí minuty vedli a v závěru první třetiny odskočili na tříbrankový rozdíl. Pittsburgh proti posledním vítězům Presidents‘ Trophy neměl doma absolutně nárok. V polovině zápasu zvyšoval Filip Chytil na 4:0 pro Rangers, což byl pro českého útočníka první gól od 28. března 2023; v předchozí sezoně se trápil s následky otřesu mozku.

„Dostali jsme se dolů a pak jsme se marně snažili využít šance. Rangers ale byli nemilosrdní,“ tvrdil Crosby, který v letech 2009, 2016 a 2017 dovedl Pittsburgh ke Stanley Cupu. V posledních dvou letech ale Penguins ani nepostoupili do play off a čím dál víc se mluvilo o přestárlém jádru týmu, který přestává stačit rychlostně.

„S loňským rokem to nemá nic společného. Ale vidíme, jak to bude těžké. Potřebujeme mnohem lepší výkony,“ tvrdil 37letý Crosby, který před sezonou podepsal s pensylvánským klubem dvouleté prodloužení kontraktu, jelikož věří, že společně s Jevgenijem Malkinem (38 let), Krisem Letangem (37) a Erikem Karlssonem mohou ještě zaútočit na trofej. Otázkou zůstává, zda to v současné neustále se omlazující NHL není jen zbožné přání.

Zoufale však začali základní část i letošní finalisté Stanley Cupu z Edmontonu, když doma šestkrát inkasovali od Winnipegu. McDavid a nejlepší střelec týmu Zach Hyman se nedostali ani k jedné střele mezi tyče, Leon Draisaitl neuspěl se třemi pokusy na branku dvojnásobného vítěze Vezina Trophy Connora Hellebuycka a Jeff Skinner, nová posila Oilers, nepřekonal oporu Jets ze čtyř ran.

„Cítím se hrozně,“ tvrdil naopak edmontonský brankář Stuart Skinner, který inkasoval pětkrát ze 13 střel a šel střídat. „Je to na nic, zvlášť když se vám to stane dva roky po sobě,“ připomněl loňskou úvodní prohru 1:8 s Vancouverem.

Edmonton měl tehdy mizerný začátek, který odnesl vyhazovem kouč Jay Woodcroft. Až pod Krisem Knoblauchem se hvězdy srovnaly a Oilers se probili do finále, v němž však podlehli v sedmi zápasech Floridě.

McDavid trpkou porážku obrečel a příznaků kocoviny se jeho tým nezbavil. Příprava byla vachrlatá a sezonní premiéra zoufalá. Skinner odvedl mizerný výkon, k tomu se přidaly odfláknutá defenziva a nulová koncovka. „Člověku se nechce věřit, co jsme to předvedli. Na druhou stranu je to jeden zápas a čeká nás spousta utkání, kde to můžeme změnit. Záleží jen na nás, jak se ukážeme,“ prohlásil Skinner po večeru hrůzy.

„Máme za sebou neuvěřitelný rok, který skončil zklamáním, a je těžké si prostě říct: Zapomeňme na to a mysleme jen na věci, co budou teď. Ale je tu bod, kdy to musíme nevyhnutelně udělat,“ prohlásil edmontonský kouč Knoblauch. V neděli proti Chicagu by rád viděl něco jiného.