Hlavní obsah

Po dvou letech zase v NHL. Blümel dostal šanci se ukázat

Třináct zápasů, šestadvacet týmů v akci a ve statistikách pouhý bodík pro české hokejisty zásluhou asistence Davida Jiříčka… Zadák Columbusu ovšem nebyl jediným krajanem, který si v noci na neděli odbyl sezonní premiéru v NHL. Ještě před ním šel za Dallas do akce i Matěj Blümel. Konečně.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Matěj Blümel v dresu Dallasu na archivním snímku

Článek

Útočník Stars se stal 23. Čechem, který zasáhl do tohoto ročníku. Od posledního Blümelova startu ale utekla už vážně dlouhá doba. Absolvoval ho skoro před dvěma lety - v listopadu 2022. A následovala farmářská dřina v AHL.

„Dokážu, že na NHL mám,“ stanovil si 24letý útočník, kterého před pěti lety draftoval Edmonton ve 4. kole ze 100. místa. Když Oilers nevyužili práva na bývalého hráče Pardubic, podepsal s objevem MS 2022, kde Češi získali bronz, smlouvu klub z Texasu.

Blümel dal hned ve svém druhém startu v NHL gól, sklízel obdiv za klidné a technicky mazané zakončení, jenže po šesti utkáních se vrátil na farmu. A prožil na ní i kompletní sezonu 2023-24.

Šanci o patro výš dostávali ovšem jiní. Zejména forvard se slovenskými předky Logan Stankoven, který teď hraje v Dallasu křídlo první lajny. Z letošního kempu Stars už se do záložního týmu v Austinu nepřesunul ani nejproduktivnější hráč minulé sezony AHL Mavrik Bourque, který nastupuje ve druhé formaci.

O víkendu ale konečně došlo i na Blümela, který měl v minulém ročníku na farmě bilanci 31+31 a byl jedenáctým nejproduktivnějším hráčem soutěže a jejím pátým nejlepším střelcem! Dallas v létě podepsal s českým útočníkem novou roční smlouvu, ten pak za Texas skóroval i ve svém prvním letošním duelu proti farmě Vegas z Hendersonu.

Teď měl Blümel mnohem věhlasnější soupeře, když se v American Airlines Center postavil do centra čtvrté řady proti letošním finalistům Stanley Cupu z Edmontonu. Pro Dallas to byla vydařená odveta za porážku s Oilers v šestizápasovém konferenčním finále. Dvakrát se trefil Matt Duchene, tři body (1+2) si připsal Roope Hintz, dvakrát asistoval Stankoven a domácí slavili výhru 4:1.

Blümel při ní za jedenáct střídání odehrál přesně 8 minut a dvakrát pálil na edmontonského gólmana Stuarta Skinnera.

Jak to bude dál? Stars mají zásluhou generálního manažera Jima Nilla a šikovného týmu scoutů velkou zásobárnu talentovaných hráčů. „Pokud nám pomohou vyhrávat, budou na soupisce. Pokud ne, tak musí být na farmě,“ prohlásil striktně GM.

Blümel chce každopádně v zápasové sestavě Dallasu vydržet mnohem déle než jen do příštího zápasu v noci na středu v Buffalu.