Hlavní obsah

Pastrňákova kritika se ujala. Zabral její autor i celý tým

Proti šampionům z Floridy dvakrát nenašli recept, jinak ovšem hokejisté Bostonu v NHL sbírají body. Z Colorada odvezli výhru 5:3 a David Pastrňák zase dělal, co umí nejlíp. V pátém zápase sezony zaznamenal čtvrtý gól.

Sestřih zápasu Colorado - BostonVideo: SNTV

Článek

V polovině druhé třetiny se nejlepší hráč Bruins vydal v přesilovce do útočného pásma, kde i v pádu dokázal udržet puk a přihrát. Jen na chvíli ztratili Avalanche Pastrňáka z radaru a český útočník si rychle nabruslil před brankoviště, kde pohotově dorazil do sítě puk po přihrávce obránce Hampuse Lindholma.

„Dostal jsem pas od (Brada) Marchanda a všiml jsem si, že si Pasta najíždí na zadní tyč. Jsem moc rád, že to takhle vyšlo,“ pochvaloval si švédský bek. „Hráli jsme tak, jak je pro nás typické. Přímočaře, odvážně. Přesně, jak jsme si přáli.“

Boston solidně rozjel třízápasový trip s dalšími zastávkami v Utahu a v Nashvillu, zatímco Colorado prožívá nejhorší start do sezony od roku 1998. Tehdejší tým, v němž hráli Patrick Roy, Joe Sakic nebo Peter Forsberg, se z bídného rozjezdu ale probral a dotáhl to do konferenčního finále. Jak zareagují Nathan MacKinnon, Cale Makar a Mikko Rantanen? Avalanche mají po čtyřech zápasech 0 bodů a 25 inkasovaných gólů.

Silná slova však padala před pár dny i v Bostonu po domácí porážce s Panthers (3:4), kdy se do kritiky pustil také Pastrňák. „Většinu zápasů proti Floridě hrajeme nedisciplinovaně, zbytečně jsme vylučovaní a když tým jako jsou oni, hraje přesilovku, tak vás donutí zaplatit,“ popsal Pasta i své počínání.

Ale reakce při zápase v Denveru byla příkladná. „Nejlepší týmový výkon, jaký jsme zatím v sezoně předvedli,“ pochvaloval si kouč Jim Montgomery. „Po celých 60 minut jsme si udrželi vysoký standard, k tomu jsem viděl řadu výborných individuálních výkonů. Avalanche mají vynikající tým, ale my uspěli zaslouženě.“

Pastrňák během 25 střídání strávil na ledě přesně 22 minut, což je zatím jeho sezonní maximum. Na gólmana Alexandra Georgijeva vypálil pět střel mezi tyče, nejvíc z týmu.

Příště čeká Bruins premiérový zápas v Delta Center v Salt Lake City proti Utahu. Nový klub NHL v čele s koučem André Tourignym určitě bude zvažovat nasazení českého brankáře Karla Vejmelky. Ten má proti Pastrňákovi úspěšnost zákroků 95,2 procenta, z 21 střel od něj inkasoval jen jednou.

„Vždycky je to pro mě velká výzva Pastu zastavit. Na ledě ho skenuju a dávám si na něj speciálně pozor,“ prozradil Vejmelka, který se narodil ve stejný den jako Pastrňák - 25. května 1996.