Hlavní obsah

Pastrňák proti kamarádovi. V dokumentu o NHL zazáří i česká hvězda

Načasování je praktické. První den nové sezony NHL, která začne 4. října v Praze zápasem mezi Buffalem a New Jersey, startuje i nový dokument o nejlepší hokejové soutěži planety. A česká stopa je v něm víc než výrazná.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda Toronta William Nylander (vlevo) a David Pastrňák z Bostonu.

Článek

Diváci na platformě Prime Video uvidí jako první ze šesti epizod seriálu FACEOFF: Inside the NHL díl nazvaný Kamarádi, nebo rivalové popisující vztahy bostonského Davida Pastrňáka a Williama Nylandera z Toronta, kteří se znají už ze společného působení v juniorce v Södertalje.

„Když jsem přišel do Švédska, (Nylander) už tam byl hvězdou. V té době byl mnohem lepší než já. Moje angličtina tehdy za moc nestála, ale on byl velmi vstřícný, snažil se mi pokaždé pomoct. Byl úplně v pohodě,“ cenil si Pastrňák. „Tehdy jsme spolu sice ještě moc nemluvili, ale nechali jsme za sebe mluvit naši hru. A myslím, že právě tehdy jsme se stali mnohem bližšími přáteli. Měli jsme opravdu dobrou chemii.“

Oba byli draftováni do NHL v prvním kole v roce 2014. Nylander jako osmička šel k Maple Leafs, Pastrňáka si z 25. místa vzali Bruins. A kamarádi se ocitli v týmech úhlavních rivalů.

Pastovi se na Toronto obvykle daří. Ve všech třech sériích prvního kola play off (2018, 2019, 2014) s českým útočníkem v sestavě navíc Bruins slavili postup v sedmi zápasech. V té poslední zásluhou Pastrňákova vítězného gólu v prodloužení…

Fanoušci si teď užijí pohled do zákulisí, kam byli tvůrci vpuštěni a měli díky vstřícnosti hráčů i klubových managementů nevídaná privilegia. „Uvidíte, kolik přípravy a obětavosti stojí za celou sezonou a play off, ale taky se dozvíte, co je pro každého z nás důležité mimo led,“ tvrdil Nylander.

Zárukou kvality by měl být producent série James Gay-Rees, který stojí za ceněnými sportovními dokumenty Senna, Diego Maradona a Tour de France. Co film, to lahůdka pro fajnšmekry.

„Když jsem vyrůstal ve Švédsku, sledoval jsem dokumenty o hokeji a dozvídal se věci o hráčích a zápasech, které jsem neměl možnost vídat. Tyhle věci jsem miloval. Takže když se mi naskytla příležitost se na jednom takovém podílet, šel jsem do toho,“ svěřila se švédská hvězda Toronta. „Lidi ten zákulisní pohled ocení.“

V dalších dílech se pak představí Jack Eichel a Filip Forsberg (Až na krev), Jeremy Swayman a Matthew Tkachuk (Škola vítězství), Quinn Hughes, Gabriel Landeskog a Jacob Trouba (Kapitáni), Leon Draisaitl, Connor McDavid a Zach Hyman (Stanley Cup, nebo nic I) a McDavid s Tkachukem (Stanley Cup, nebo nic II).

Už příští pátek tedy tvůrci zjistí, jak na dokument zareaguje hokejová komunita. „Jestli se mi na první části něco nelíbí? Jenom ten závěr,“ povzdechl si Nylander, jak ho v play off kamarád Pastrňák zase vyšplouchl.