Hlavní obsah

Nejhorší start Bostonu za posledních 13 let. Frustrovaný Pastrňák kromě bodů sbírá i tresty

Sedmnáct výher z devatenácti zápasů v roce 2022, další sezonu 14 vítězství z prvních 18 startů. Letos ale podzimní úvod hokejistů Bostonu v NHL není ničím k chlubení. Porážka 2:5 s Dallasem byla už čtvrtou z posledních pěti zápasů a máme tu nejhorší rozjezd Bruins od ročníku 2011–2012, do kterého vstupovali jako vítězové Stanley Cupu.

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Útočník Bostonu David Pastrňák.

Článek

Tehdy před 13 lety se ovšem Boston úderem magického listopadu proměnil ve vítěznou mašinu a vyhrál deset zápasů v řadě. Letos se něco podobného nejspíš čekat nedá.

„Posledních pár let jsme byli jako gangsteři, kteří všude loupí. Současný stav je pro nás novinka,“ řekl obránce Charlie McAvoy. Bruins mají bilanci 3-4-1, druhou nejhorší v Atlantické divizi.

„Máme tu vysoká očekávání, takže frustrace tu určitě je,“ připustil střelec úvodní branky proti Stars David Pastrňák.

Kouč Jim Montgomery apeloval na své hráče, aby se vyhýbali lavici pro provinilce, kde v Nashvillu (0:4) seděli šestkrát. V noci na pátek měli ale Bruins zase pět menších trestů, po dvou pro Pastrňáka i kapitána Brada Marchanda. Hákování, podrážení, vysoká hůl, krosček… Se 110 minutami je Boston nejvíce penalizovaným týmem sezony. Z toho 14 patří Pastrňákovi. „Tolik trestů po pár zápasech jsem v kariéře snad ještě neměl,“ kroutil se útočník s číslem 88.

„Musíme se ubírat zdravější cestou. Když potřebujete rychle výsledky, znamená to i víc faulů, protože jste frustrovaní a nechce se vám tolik pracovat na správné ofenzivě,“ tvrdil trenér. Z posledních pěti duelů má jeho mužstvo skóre 11:18.

V Bostonu se hodně probírá také incident, kdy Montgomery při nedávném zápase v Utahu (1:2 v prodloužení) drsně vynadal Marchandovi za ztrátu puku a ještě kapitána na střídačce šťouchnul do zad. Šestatřicetiletý matador se však k situaci postavil chlapsky.

„Lidé jsou přecitlivělí. A je nešťastné, jak jsou trenéři kvůli takovým věcem kontrolováni. V dnešní době chybí zodpovědnost, protože lidi nezvládají tlak. Když uděláte takovou chybu, zasloužíte si, abyste o ní slyšeli. Kdyby mi kouč nic neřekl, měli bychom mnohem větší problémy,“ prohlásil Marchand. „Nejsem z té mojí reakce nadšený, ale já i Brad jsme emocionální lidé, už je to za námi,“ tvrdil Montgomery, který nemá problém ukázat prstem i na ty největší hvězdy.

V květnu během play off kritizoval také výkony Pastrňáka, který nyní vede klubovou produktivitu s bilancí 5+1. Na šesti bodech je ještě posila z Tampy Cole Koepke (3+3). Pak už jen čtyři hráči Bruins dali po dvou gólech.

„Všichni v kabině nesou zodpovědnost, nikdo od ní není osvobozen,“ pronesl státotvorně Marchand. „Zatím ale děláme moc chyb, nejsme důslední, nedáváme si pozor na detaily.“

Po desetině základní části není k panice důvod, ale na opakovanou nedisciplinovanost by si Bruins měli dát majzla. „Náš přístup je takový, že nám nic nepřineslo, když jsme byli v říjnu nejlepším týmem,“ řekl bek McAvoy. „Musíme hlavně zůstat v klidu a postupně se zlepšovat.“

Možná už v sobotu v TD Garden proti Torontu uvidí diváci v bostonském podání něco krásnějšího.