Hlavní obsah

Pasta 350. Česká hvězda zaokrouhlovala střelecký účet

Davida Pastrňáka mezi kruhy volného ponechati, na velké problémy si zadělávati. Na tuhle hokejovou pranostiku zapomněli hráči Montrealu na bostonském ledě. A 28letý útočník Bruins jim připomněl, že takové prohřešky nemilosrdně trestá. Druhým gólem v sezoně se „Pasta“ podílel na domácí výhře 6:4, v níž zaznamenal svůj 350. gól v NHL.

Foto: Rich Gagnon / GETTY IMAGES, Profimedia.cz

David Pastrňák (88) slaví společně se spoluhráči svoji branku.

Článek

V českých tabulkách je čtvrtý za trojicí Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Milan Hejduk. „S tím, že mě Pasta přeskočí, jsem ale smířený. To je jen otázka času,“ řekl pobaveně Eliáš, legenda New Jersey Devils.

Pastrňák si zatím razí cestu mezi legendami Bruins. Ze šesti hráčů v historii klubu, kteří dali za Boston víc branek než český kanonýr, mají čtyři vyvěšené dresy pod stropem arény a další dva (Patrice Bergeron, Brad Marchand) pod střechu TD Garden v budoucnu bezpochyby také zamíří. Pastrňák má na stejnou poctu rovněž solidně zaděláno.

Canadiens si v noci na pátek trestuhodně nepovšimli, že jim bostonské číslo 88 manévruje v těch nejnebezpečnějších místech. „Ten kluk ví, že od vrcholu kruhu na vhazování je trychtýř směřující do branky. Takže tam je potřeba co nejvíc pálit. A to Pastrňák dělá. Není jako ti borci, co si pořád chtějí jen přihrávat. On má v sobě jako první myšlenku: Střílej! A to je správné,“ chválil před časem Pastu legendární Esposito.

Pak stačilo, aby se Pavel Zacha uvolnil za brankou přes Arbera Xhekaje a gólman Canadiens Cayden Primeau máchl svou lapačkou naprázdno – 4:2 pro Boston. A i když hosté ve třetí třetině ještě kousali, Bruins se o první body sezony nenechali obrat.

„Chce to čas,“ bránil své mladší spoluhráče forvard Montrealu 32letý Brendan Gallagher. „Každý večer někdo dostane šest gólů. To k tomu prostě patří. Kdo se v zápase chytne dřív, tak má velkou výhodu.“

Kanadská televize Sportsnet Pastrňáka překřtila na „nejvražednějšího hráče Bostonu“. Alex Barré-Boulet s Gallagherem nepokryli kritická místa v obranném pásmu a český zabiják v bostonských službách je bolestivě ztrestal.

„Myslím, že se ukazuje, jakým týmem můžeme být. Vyhrávat v NHL je složité, ale potřebujeme větší kontrolu nad zápasem,“ prohlásil kouč Jim Montgomery. V jeho plánech má elitní lajna zásadní význam. A švédský centr Elias Lindholm, který měl s Montrealem bilanci 1+2, v české společnosti Pastrňáka se Zachou evidentně pookřál.

„Bylo to pro mě úplně snadné od prvního dne,“ pochvalovala si bostonská posila z Calgary. A těší se na další Pastrňákova střelecká představení.

PASTRŇÁK VE STŘELECKÝCH TABULKÁCH
Čeští hráči v NHL
1. Jaromír Jágr 766
2. Patrik Eliáš 408
3. Milan Hejduk 375
4. David Pastrňák 350
Boston Bruins
1. Johnny Bucyk 545
2. Phil Esposito 459
3. Patrice Bergeron 427
4. Rick Middleton 402
5. Brad Marchand 401
6. Ray Bourque 389
7. David Pastrňák 350
Od svého příchodu do NHL (2014-15)
1. Alexandr Ovečkin 431
2. Auston Matthews 368
3. David Pastrňák 350