Hlavní obsah

Palát se s New Jersey vrací na místo činu. Nemusím dát gól, hlavně když v Praze vyhrajeme

Pražská O2 aréna může být jeho osudovou halou. Před čtyřmi měsíci v ní Ondřej Palát slavil titul mistra světa, v pátek a v sobotu zde útočník New Jersey nastartuje novou sezonu NHL, která, jak věří, bude pro Devils také úspěšná. I o tom třiatřicetiletý hokejový všudybyl mluvil s českými novináři těsně před cestou ze zámoří.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Palát s pohárem pro mistry světa

Článek

Už se nemůžete dočkat?

Těším se moc. Těší se ale úplně všichni od nás. Je to paráda, že (v O2 areně) budeme hrát hned první zápasy NHL.

Co na to říkají Švýcaři od vás z týmu, které jste s českým nároďákem porazil ve finále světového šampionátu?

Se Siegenthalerem a Nico Hischierem jsme se tomu trochu zasmáli, ale taky mi gratulovali. Sigi říkal, že je rád, že už ho nebudu napadat a hitovat za bránou, a Nicovi jsem zase já říkal to samé, jak jsem rád, že ho nemusím hlídat a jsem s ním v týmu.

Určitě vás nemine role průvodce po Praze.

V pondělí a v úterý kluky trochu provedu, zajdeme na večeři. Prahu znám, mám tam byt, takže tam trávím v létě dost času. Všichni jsou natěšení, že zažijeme nějakou srandu, ale ve středu a ve čtvrtek musíme potrénovat a připravit se na začátek sezony.

Evropské zápasy NHL už jste zažil s Tampou před pěti lety ve Švédsku, jak na ně vzpomínáte?

My tam jeli po nějakých deseti zápasech, kdy se nám nepodařil s Tampou start sezony. Ale od té doby, co jsme byli ve Stockholmu, tak jsme partu docela stmelili a začali vyhrávat. Na konci jsme pak získali Stanley Cup, takže týden ve Švédsku byl skvělý.

Co čekáte od Prahy?

Dobrou atmosféru, i když ne jak na finále mistrovství světa. Týmy tam svoje fanoušky budou mít, ale budou to normální zápasy NHL, každý bude chtít vyhrát. Je strašně důležité začít sezonu dobře a bylo by fajn odletět s pár výhrami do Jersey.

Dovedete odhadnout, jaká bude atmosféra?

V Evropě jsou v hledišti bubny, lidi skáčou a je to něco úplně jiného. Nevím ale, jak to bude fungovat na NHL. Jsem zvědavý, kolik tam bude fanoušků Devils a Sabres. V Buffalu chytal dlouho Hašek, v Jersey byli Eliáš, Židla, potom Jarda (Jágr). Asi víc dresů tam bude z New Jersey, jelikož trochu víc Čechů nastoupilo za Devils, to je můj tip.

Po létu plném oslav vyhlíží Ondřej Palát novou sezonu v NHL a těší se na dalšího potomkaVideo: Sport Invest

Při evropských zápasech NHL je vždycky největší pozornost zaměřena na domácí hráče. Zvládnete to?

Jo, v pohodě, udělám pár rozhovorů a budu hrát hokej. Já v tom zase tak moc nevidím. Jak začne zápas, tak je jedno, jestli jsem v Jersey, nebo doma. Chci k tomu přistoupit jako Hedman, který nás ve Stockholmu vzal do města na večeři, šli jsme s ním na pivo. Užíval si to. Měl sice docela hodně médií, to já doufám, že tolik mít nebudu. Viděl jsem na něm, že si to ale užívá, dokonce dal i gól a moc jsme mu to přáli. Já gól dát nemusím, ale hlavně, že vyhrajeme.

Musel jste si zamlouvat hodně vstupenek?

Ani moc ne. Mám nějakých 15-20 lístků na oba zápasy. Těším se, že uvidím rodinu a kamarády.

U Devils máte nového kouče Sheldona Keefea i gólmanskou jedničku Jacoba Markströma. Postrčí vás to zpět do play off?

Všechny změny jsou super. Markström v brance nám hodně pomůže a všichni si slibujeme, že ten příští rok bude lepší než ten minulý.

Bude součástí pražské motivace Devils, že Buffalo má teď na střídačce vašeho bývalého kouče Lindyho Ruffa?

Na Lindyho vzpomínám dobře, je to dobrý trenér. Dal hodně těm mladým, nechal je hrát. Super člověk, super kouč, ale my teď potřebovali trochu svěží vítr, možná někoho mladšího. Pro Lindyho i pro nás to bude motivace navíc.

Do vašeho týmu se také vrátil slovenský útočník Tomáš Tatar.

Za to jsem strašně rád, když Tomáš Nosek a Vaňous (Vítek Vaněček) odešli. Z Čechů jsem tu nikoho neměl, ale pak mi volal Trto (Tatarova přezdívka), že u nás podepsal, a jako prvnímu se ozval právě mně. Je to skvělý chlap do kabiny, co nezkazí žádnou legraci, pořád pozitivní.

Máte tým na pořádný průlom?

Už nebudeme s novými posilami takoví otloukánci, jak se o nás říkalo. Musíme hrát lépe z obrany. Nepotřebujeme přestřílet soupeře, ale nesmíme dostávat tři a víc gólů za zápas. Když to snížíme na jeden dva, tak ta šance, že vyhrajeme, je mnohem větší. Ať už jsou to hráči defenzivy, nebo útočníci, tak musí prostě víc myslet na to, že hrát z obrany je klíč k úspěchu. Když si budeme počítat jen góly a asistence, tak ten týmový výkon bude pod play off.

Myslíte, že je ve vašich silách vyhrát s Devils Stanley Cup?

Ten chce vyhrát 32 týmů, o tom se nebavím. Ale cílem je udělat play off, tým je složený tak, že na postup má. Vstup do sezony ale bude klíčový.