Hlavní obsah

Palát, náš vzor! Český univerzál je pro Devils extra důležitý

Prohlídku Prahy mají zdárně za sebou, nějaké to pivečko pochopitelně taky zasyčelo. Hokejisté New Jersey ale před vstupem do nové sezony rovněž absolvovali i dva svižné tréninky. Ten poslední v O2 aréně před dětskými diváky, kteří dostali možnost navštívit přípravu Devils.

Chvála na Ondřeje Paláta. Zbožňuju, že můžu sedět vedle tebe, vysekl mu poklonu Nico Hischier před zápasy NHL v PrazeVideo: Sport.cz

Článek

Švýcarský kapitán Nico Hischier? Americký šikulka Jack Hughes? Nebo snad kanadský pilíř obrany Dougie Hamilton? Ani náhodou, největší zájem byl o Ondřeje Paláta, který zdravil malé fanoušky, podepisoval jim kartičky, kusy oděvu a do hlediště naházel pár puků.

„Je super vidět děti, jak jsou nadšené. Pro ně je to výjimečné, když dostanou puk, hokejku nebo se s nimi vyfotíme. Přitom pro nás je to maličkost. Já byl jako malý taky nadšený, když mi někdo dal puk,“ líčil Palát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ondřej Palát na tréninku New Jersey Devils v pražské O2 areně před zápasy vs Buffalem Sabres

Před příletem do Prahy se trochu ošíval nad množstvím mediálních povinností, ale během pobytu to zvládá s grácií. „Tréninky byly dobré, teď už nás konečně čeká zápas,“ řekl před pátečním prvním soubojem s Buffalem, který se hraje od 19 hodin. V sobotu se začíná už v 16 h.

I když je Palát dvojnásobným vítězem Stanley Cupu s Tampou (2020, 2021), jeho popularita se skokově zvýšila po letošním českém triumfu na mistrovství světa v Praze. O pět měsíců později se ve stejné hale pokusí úspěšně nastartovat i nový ročník NHL.

„Mít Palyho v kabině znamená hodně. On dobře ví, jak vyhrávat. Je to profík, jakého vedle sebe chcete mít,“ prohlásil Hischier. „Ondrík je zkušený borec. Takové jen tak nenajdete,“ tvrdil Palátův slovenský parťák Tomáš Tatar. „Ví, jak bránit, což je jedna z jeho velkých předností.“

Když byl novým trenérem Devils jmenován Sheldon Keefe, často byl dotazován na mladé talenty v kabině New Jersey. Čtyřiačtyřicetiletý kouč ale dobře věděl, že typem hráče, jakého bude po celou sezonu hodně potřebovat, je právě 33letý Palát.

„Znám ho dobře už z našich divizních zápasů s Tampou,“ prohlásil bývalý kouč Toronta. „Je důležité, aby byl sám sebou, protože pak má vliv na celý tým,“ mínil Keefe.

Do New Jersey se Palát stěhoval z floridského angažmá v roce 2022, když podškrábnul pětiletý kontrakt na 30 milionů dolarů. „V první sezoně jsem musel na operaci třísel, ale postoupili jsme do play off. Bohužel druhá sezona nevyšla týmu ani mně,“ uznal Palát. „Máme teď v mužstvu výborné posily, ale do play off chce spousta mužstev. Musíme být lepší,“ prohlásil český vzor pro spoluhráče.