Hlavní obsah

Ohlédnutí za draftem: Šťastných 13, slovenský propad a norský Gudas

Vsadit na třináctku se v Las Vegas tentokrát vyplatilo. Ve futuristické aréně Sphere zazněl během 62. vstupního draftu NHL největší počet českých jmen od roku 2005, kdy se u nás také slavil titul mistrů světa v hokeji.

Sestřih z NHL draftuVideo: sntv

Článek

Jsou to celkem jednoduché počty. Víc úspěchů na mezinárodních akcích znamená i větší zájem o talentované hráče z české kotliny. Seniorský bronz z roku 2022, letošní triumf a k tomu stříbro a bronz dvacítky na posledních dvou juniorských šampionátech. A ejhle, Češi jsou zase trochu v kurzu. I když ve srovnání s tradičními hokejovými zeměmi početně dál zaostáváme. Finů bylo draftováno 18, Švédů 22, a Rusů dokonce 27.

K šestnáctce draftu Adamu Jiříčkovi přibyli další tři obránci, osm útočníků a jeden gólman. Jásání je ale předčasné. Když se vrátíme o 19 let zpět, pak vidíme, že z třináctky draftovaných Čechů se v NHL prosadili na delší dobu čtyři (Martin Hanzal, Vladimír Sobotka, Ondřej Pavelec a Jakub Kindl), další tři si nejlepší soutěž světa aspoň zkusili, šestice hráčů vybraných v roce 2005 ale žádný start nemá.

V době největšího boomu zájmu o náš hokej bylo v roce 2001 draftováno dokonce 31 Čechů a 19 se jich v NHL vůbec neobjevilo. Takže trpělivost a uvidí se.

Velké rozčarování však zavládlo na Slovensku. Tučné roky na draftu jsou, jak se zdá, pryč. V roce 2022 na čele kraloval Juraj Slafkovský (Montreal), následovaný Šimonem Nemcem (New Jersey), před rokem měli Slováci v prvním kole dva hráče (Dalibor Dvorský, Samuel Honzek). Letos to ovšem hrozilo ostudnou nulou. Až ve chvíli, kdy už nikdo moc nedoufal, ukázal Washington z 212. pozice na Miroslava Šatana, syna bývalého skvělého útočníka a momentálně šéfa Slovenského hokejového svazu. Letošek se přiřadil k draftům 2014, 2019 a 2021, kdy měli Slováci také jen jednoho draftovaného hráče.

Ve Vegas ale zaznělo kromě Šatana mnohem více povědomých příjmení. Syn Jaromea Iginly Tij vystoupal na pódium jako šestka zásluhou Utahu, i když trochu doufal, že z deváté pozice zamíří do Calgary, kde prožil nejlepší roky kariéry jeho táta. Tohle přání splnili v Montrealu ze 70. místa Aatosi Koivuovi, jehož otec Saku odehrál za Canadiens 13 sezon, z toho devět s kapitánským céčkem.

Tátu v NHL měli i Ryder Ritchie (45.) nebo Max Plante (47.). Z 53. místa se prosadil také synátor mistra světa a vítěze Stanley Cupu Jiřího Fischera Lukas, který zamířil za Jiříčkem do St. Louis. Generální manažer Blues Doug Armstrong draftoval ve třetí rundě i duo českých útočníků Ondřej Kos, Adam Jecho. Přitom už loni vzal Jakuba Štancla a navrch dva Slováky: Dvorského a Juraje Pekarčíka. To už vypadá jako solidní středoevropská kolonie.

Už v noci na sobotu slavili Norové dva hráče v prvním kole. Jako 15. šel na řadu útočník Michael Brandsegg-Nygard (Detroit) a 23. Stian Solberg (Anaheim). „Jako Radko Gudas, jen o deset centimetrů vyšší,“ řekl o něm GM Ducks Pat Verbeek.

Dočkali se ale i mladíci z hokejově příliš nepolíbených míst. Kevin He je teprve druhým draftovaným hráčem v historii narozeným v Číně. Ze 109. místa si ho vzali Winnipeg Jets. V Johannesburgu pak vykoukl na svět obránce Harrison Brunicke, druhý rodák z JAR v dějinách soutěže po gólmanovi Olafu Kölzigovi. Mladíka z WHL si zamluvili ze 44. pozice Penguins.

Pro všechny, kteří ve Vegas prošli draftem a byli přítomni na místě, to byl zážitek na celý život. Navíc ještě umocněný úchvatnými vizuály v jedinečné aréně. Takhle nějak bude vypadat hokejová budoucnost.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.