Hlavní obsah

Útočníkovi Vancouveru diagnostikovali rakovinu

Na konci června podepsal Dakota Joshua nový čtyřletý kontrakt s Vancouverem v NHL. Při čtvrtečním zahájení tréninkového kempu Canucks ale 28letý útočník na ledě nebude. Byla mu diagnostikována rakovina varlat.

Foto: Profimedia.cz

Americký hokejista Dakota Joshua

Článek

„Letos v létě jsem si na jednom z varlat nahmatal bulku, kterou lékaři později klasifikovali jako rakovinu,“ uvedl Joshua v klubovém prohlášení. „Tato zpráva byla samozřejmě děsivá, ale naštěstí se lékařům podařilo nádor úspěšně odstranit. Posledních několik týdnů bylo nesmírně náročných a já měl to štěstí, že mě podporovala rodina, přátelé, spoluhráči a lékaři.“

Joshua se do NHL prosadil později. Po angažmá v St. Louis ho jako volného hráče podepsal v roce 2022 Vancouver, kde měl velmi slušnou minulou základní část (18+14 v 63 zápasech) a hlavně play off (4+4 ve 13 startech). Canucks ve druhém kole vypadli v sedmi utkáních s Edmontonem.

„Bohužel nebudu připraven na začátek kempu, protože se nadále léčím po operaci. Mám ale v plánu vrátit se co nejdřív v této sezoně a každý den na tom tvrdě makám,“ sdělil americký forvard.

Inspiraci může Joshua čerpat od hokejistů, kteří se zhoubnou nemocí v minulosti úspěšně bojovali: Mario Lemieux, Saku Koivu, Jason Blake, Brian Boyle, Oscar Lindblom… Rakovinu varlat překonal Phil Kessel.

„Přestože bylo velmi těžké čelit realitě tohoto specifického typu rakoviny, nechat se rychle vyšetřit lékařem byl ten nejlepší přístup a doporučuji mužům, aby se pravidelně nechávali testovat na rakovinu varlat. Během rekonvalescence prosím o respektování mého soukromí. Do té doby děkuji všem za podporu a pochopení,“ napsal spoluhráč Filipa Hronka.

Související témata: