Hlavní obsah

Nová šance pro Vránu: Minulost nechávám za sebou, jsem připravený poprat se o šanci

Hokejový útočník Jakub Vrána má za sebou v NHL turbulentní období. Od roku 2021 byl dvakrát vyměněn, mnoho zápasů odehrál pouze v nižší AHL, byl také v asistenčním programu NHL a hráčské asociace NHLPA. Novou šanci mu dal prostřednictvím zkušebního kontraktu Washington, kde prožil nejlepší roky a v roce 2018 slavil s Capitals první Stanley Cup klubové historie. Osmadvacetiletý pražský rodák věří, že je připravený poprat se o návrat na výsluní.

Foto: John McDonnell, ČTK/AP

Jakub Vrána bojuje o novou šanci vrátit se do NHL.

Článek

„Bylo to těžké… Za poslední roky se stala spousta věcí, ale už jsem to hodil za hlavu, je to za mnou,“ citovala Vránu agentura AP. Šanci, kterou od Capitals dostal, chce využít na maximum. Dobře ví, že mezi hokejovou elitou může být už poslední. A zkušební smlouva není zárukou ničeho. „Jsem připravený a vnímám to jako novou příležitost, jak se odrazit zpátky,“ uvedl Vrána, jehož si klub z metropole USA vybral jako třináctého hráče na draftu v roce 2014.

Dobře známé prostředí, v němž narazil na několik dřívějších spoluhráčů, by mu mohlo pomoci. Vybojovat si místo na soupisce a s ním i stabilní kontrakt není snadná výzva. „Cítím se skvěle, ale ještě toho musím hodně ukázat a potvrdit své kvality. Člověk nad tím nesmí zbytečně moc přemýšlet. Je třeba prostě jít a hrát, abych ukázal, že do téhle ligy pořád patřím,“ prohlásil Vrána.

Síly může čerpat i z podpory okolí. „Každý v životě bojuje se svými démony a prožije si vzestupy a pády. Ale podle toho, jak jsem s ním mluvil, je zřejmé, že se k tomu postavil zodpovědně. Chce být lepší, šťastný a najít si svou cestu. Je skvělé ho tady vidět. Je to kluk, kterému fandíte. Kluk, s kterým budete rád hrát kterýkoliv den v týdnu,“ řekl útočník Tom Wilson.

Vedle něho a Vrány zůstali z mužstva šampionů z roku 2018 v týmu Capitals už jen Alexandr Ovečkin a John Carlson. „Myslím, že má motivaci odrazit se vzhůru, tvrdě makat a chovat se rozumně,“ uvedl Ovečkin na Vránovu adresu. „Zakousnul se do toho, aby další šanci vůbec dostal. A teď je připravený ji také využít,“ doplnil Carlson.

Vrána byl považován za výborného střelce. Góly v jeho statistikách také převažují nad asistencemi. Za 367 startů v základní části NHL nastřádal 209 bodů díky 110 brankám a 99 asistencím. Je však zřejmé, že během přípravného kempu musí ukázat více než jen dostat puk za brankovou čáru.

„To, co chci vidět, je kompletní hráč připravený na tuhle úroveň, který tvrdě pracuje a váží si velké příležitosti, kterou dostal. V tréninku musí ukázat mně, ostatním trenérům i vedení klubu, jak hrozně moc tohle chce,“ řekl kouč Spencer Carbery. „Chci vidět, jak se rve o každý puk, jak se poctivě vrací a přerušuje akce soupeře, jak dělá všechny ty důležité detaily, když nemá puk na holi,“ dodal Carbery.

Foto: Jan Beneš/Český Hokej

Jakub Vrána během tréninku české hokejové reprezentace

Nový generální manažer Chris Patrick, jenž podle všeho rozhodl o zkoušce pro českého útočníka, ocenil, jak vážně Vrána šanci bere. „Určitě to nebere tak, že by měl něco jisté. A právě o to šlo především. Nechceme tady jen rozdávat místa hráčům, chceme, aby o ně zabojovali a zasloužili si je. Vrána patří do skupiny hráčů, kteří bojují o jedno dvě místa na soupisce,“ řekl Patrick.

Odchovanci Letňan drží palce jeho kamarád David Pastrňák. Oba spolu přes léto už řadu let trénují. „Samozřejmě mu moc fandím. Všichni víme, že je opravdu fit a fyzicky připravený. Vypadá velmi dobře a je ve skvělé formě, takže moc doufám, že svou kariéru znovu naplno rozběhne,“ uvedl kanonýr Bostonu.