Hlavní obsah

Nejlepší zápas Hertla. O hattrick ho ale připravil kapitán

Sám cítil, že už je to potřeba. Tomáš Hertl předvedl svůj dosud nejlepší výkon v dresu Vegas od letošního jarního trejdu ze San Jose. Počtvrté v NHL se do statistik zapsal čtyřbodovým zápasem. Dva góly, dvě asistence, největší hvězda večera.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Útočník Vegas Tomáš Hertl se raduje z gólu v zápase s Los Angeles, za které chytal David Rittich.

Článek

„Myslím, že Hertl věděl, že se musí ofenzivně trochu rozjet. Není to tak, že by se nesnažil. Jen chvíli trvá, než to klapne,“ tvrdil kouč Vegas Bruce Cassidy po vítězství 6:1 nad Los Angeles.

Hned ve třetím startu v nejprestižnější hokejové soutěži planety v říjnu 2013 vysmátý český nováček šokoval čtyřgólovou kanonádou proti New York Rangers. Za Sharks měl ještě v lednu 2019 bilanci 3+1 proti Washingtonu a o tři roky později čtyři asistence v utkání s Kings, kterým Hertl naložil i v noci na středu.

„Měl jsem tři body hned v první třetině,“ pochvaloval si. Golden Knights po třech venkovních porážkách zase zabrali. „Skvělý výkon od všech čtyř formací,“ tvrdil 30letý český útočník, který brankáře Davida Ritticha překonal v 10. minutě v přesilovce a podruhé v polovině třetí třetiny. Mezitím si připsal dvě asistence. Při té úvodní umně tečoval ránu Noaha Hanifina, ale ještě před gólmanem Kings tečovala puk i hokejka Marka Stonea.

„Sebral jsem mu hattrick,“ rozesmál Hertla kapitán Vegas. „Ale ne, já jsem hlavně rád, že nám fungovala přesilovka,“ tvrdil „okradený“ český útočník. Golden Knights jsou zatím ve využití početních výhod čtvrtí s úspěšností 36,8 procenta.

Hertlova výměna před letošním play off způsobila velký poprask. Do týmu šampionů ale přišel po zranění, nebyl stoprocentní a vítězové Stanley Cupu 2023 vypadli hned v prvním kole s Dallasem. Od začátku angažmá také hledá kouč Bruce Cassidy české hvězdě odpovídající roli. Na křídle? Na centru?

Momentálně Hertl figuruje ve středu druhé formace mezi Brettem Howdenem a Pavlem Dorofejevem, ale kouč stále zvažuje, zda jsou to ti ideální spoluhráči. Na pozici křídla druhé lajny už se objevil i Victor Olofsson, jenže se zranil a Tanner Pearson tam nepasoval. Navíc až v sedmém utkání sezony se Hertl bodově prosadil při hře 5 na 5.

Kariérním maximem bývalého slávisty je 74 bodů (35+39) ze sezony 2018-2019. Nyní je po sedmi zápasech na sedmi (3+4). Ale Hertl přispívá tradičně i na buly, v oslabení. Jeho rejstřík je mnohem širší než jen sobecký sběr gólů a asistencí. „Spíš mám radost ze skvělého výkonu týmu,“ řekl Hertl. Ostatně do Vegas zamířil hlavně kvůli Stanley Cupu.