Hlavní obsah

Nečas vyhlíží arbitráž: Poslechnu si, jak jsem špatnej, a pak si podáme ruku

Vystoupal na pódium a na otázku, kde bude v příští sezoně hrát, rychle odpověděl. „Vypadá to na Pardubice,“ pousmál se hokejista Martin Nečas a otočil hlavu k majiteli Dynama Petru Dědkovi. Později ale před víkendovým golfovým turnajem v Popovičkách nedaleko Prahy přece jen český útočník zvážněl.

Martin Nečas se chystá na arbitráž. Poslechnu si, jak jsem špatnej a pak si podáme ruku. Video: Sport.cz

Článek

„To byl jen žertík kvůli Péťovi. Jinak jsem samozřejmě hrdý Komeťák,“ připomněl Nečas klub, který ho nastartoval ke kariéře v NHL.

Ačkoli na domácím květnovém mistrovství slavil zisk zlaté medaile, za oceánem letos jeho kariéra přece jen přibrzdila. A to je důvod, proč se jako chráněný volný hráč stále nedohodl na novém kontraktu s Carolinou Hurricanes, která na Nečase vlastní práva. Pokud se obě strany rychle nedohodnou, sejdou se 4. srpna u nezávislého soudce, jenž by měl rozhodnout o mzdě 25letého forvarda.

Arbitrážní řízení je v NHL hodně specifická věc. Na pár hodin se totiž klub a hráč stanou prakticky nepřáteli. A to bez přehánění.

Třeba v srpnu 1997 tehdejší generální manažer New Yorku Islanders Mike Milbury (přezdívaný šílený Mike) hovořil velmi nevybíravě na adresu švédského brankáře Tommyho Sala. Před soudem ho v podstatě vykreslil jako břídila a tvrdil o něm, že to je hráč s nejhorší kondicí v týmu, kvůli kterému klub v sezoně prohrál v závěrečných šesti minutách 18 zápasů. I tak skvělý gólman jako Salo musel odběhnout na záchod, kde se rozbrečel.

„Takhle to chodí, člověk si to nesmí brát osobně. Ten tým vás chce, ale snaží se vás dostat za nejnižší cenu,“ tvrdí Nečas. Na arbitráž se nijak nepřipravuje, přesto čeká, že si může vyslechnout nepříjemné poznámky na svou adresu. „Přijdu tam, poslechnu si, jak jsem špatnej, a pak si podáme ruku a podepíšeme smlouvu,“ nedělá si z toho reprezentační útočník těžkou hlavu.

I kvůli výše popsanému příběhu však hráči s klubem často před nezávislého soudce ani nepřijdou. Stihnou se totiž domluvit před stanoveným termínem na nových podmínkách. Nový generální manažer Caroliny Eric Tulsky už se nechal slyšet, že o Nečase stojí. Na stole leželo i několik nabídek smlouvy. Dohoda zatím na světě není, přesto to vypadá na pokračování u Hurricanes.

„Je to i o pozici v týmu. Dva roky zpátky jsem ji měl lepší než loni. K arbitráži nikdo dojít nechce, ale jestli se vše doladí předem, to se teprve uvidí,“ uvedl Nečas. „Čekal jsem složité vyjednávání. Čistou hlavu ale mám, ať už to dopadne jakkoli,“ dodal s tím, že v arbitráži většinou soudce rozhodne o částce, která je vhodným kompromisem pro obě strany.

Nečasovi po letošní sezoně skončila smlouva s průměrným ročním výdělkem tří milionů dolarů.