Hlavní obsah

Nečas stále bez smlouvy. Carolina věří v dohodu, pomohl Rusův vyhazov

Dohoda o nové smlouvě s českým útočníkem Martinem Nečasem je v současnosti pro vedení hokejistů Caroliny prioritou. Pro web NHL to uvedl generální manažer klubu Eric Tulsky. Hurricanes věří, že společnou řeč najdou obě strany ještě před slyšením u arbitráže, které má Nečas jakožto chráněný volný hráč naplánované na 4. srpna.

Dojatý Martin Nečas: Těžko se teď mluví, je potřeba to vstřebat a oslavit to. Video: Sport.cz

Článek

„Dál pokračuje vyjednávání s jeho agentem a snažíme se domluvit ohledně podmínek smlouvy,“ uvedl Tulsky. „Obě strany dávají přednost tomu, aby došlo k dohodě a vyhnuli jsme se tak arbitráži. Zároveň je to mechanismus, který slouží právě k tomu, že když se dva nemohou shodnout, rozhodne někdo třetí. Ať tak, nebo tak, celá ta situace se vyřeší,“ dodal Tulsky.

Pětadvacetiletý centr Nečas, jenž v květnu výrazně pomohl ke zlatu na mistrovství světa v Praze, patří Carolině od draftu z roku 2017, kdy si ho klub vybral z 12. místa. Před dvěma lety podepsal rodák z Nového Města na Moravě dvouletý kontrakt na šest milionů dolarů. A je zřejmé, že svými výkony za tu dobu si Nečas řekl o to, aby podmínky nové smlouvy byly výrazně lepší.

„Na stůl jsme dali všechny možnosti - od ročního až po osmiletý kontrakt. Otázkou tedy zůstává, zda se dobereme k takové možnosti, která dává smysl oběma stranám,“ přiblížil Tulsky.

Nečas, jenž patří k tahounům ofenzivy Hurricanes a v sezoně 2022/23 dokonce vyhrál týmové bodování základní části, měl na konci uplynulého ročníku požádat o výměnu. Sám koncem června v rozhovoru s novináři během vyhlášení Zlaté hokejky přiznal, že je připravený na všechny možnosti. V příští sezoně by ale rozhodně chtěl oproti té minulé dostat na ledě větší prostor v klíčových pasážích zápasů. To byl podle všeho také hlavní důvod jeho žádosti.

Je nicméně pravděpodobné, že ročník zahájí v dresu Caroliny. „Je mnohem jednodušší dělat nějaké výměny před 1. červencem, když mají týmy pořád dost prostoru pro zásadní rozhodnutí, než po tomto datu,“ připomněl Tulsky termín otevření trhu s volnými hráči. „Pak už jsou kádry týmů většinou hotové. Pořád jednáme s ostatními týmy a nechceme propásnout šanci ještě vylepšit náš tým případnou výměnou, ale teď už je to o mnoho těžší,“ podotkl Tulsky.

Ve středu klub uzavřel novou dvouletou smlouvu na 3,45 milionu dolarů s útočníkem Jackem Drurym, jenž byl rovněž chráněným volným hráčem. Ve stejné pozici zůstává vedle Nečase ještě další forvard Seth Jarvis, který ale nemohl před arbitráž.

Dobrou zprávou by pro Nečase s Jarvisem mohlo být čtvrteční rozvázání kontraktu s ruským útočníkem Jevgenijem Kuzněcovem, po němž má mít Carolina prostor 13,8 milionu dolarů pod takzvaným platovým stropem. Ten je nově nastavený na 88 milionů dolarů, což je o čtyři a půl milionu více než v sezoně 2023/24.

Související témata: