Hlavní obsah

Nečas nemusí k arbitráži, s Carolinou se dohodl na dva roky za 13 milionů dolarů

Aktualizováno

Hokejový útočník Martin Nečas podepsal v NHL novou dvouletou smlouvu s Carolinou. Vydělá si díky ní celkem 13 milionů dolarů (305 milionů korun) a nemusí k arbitráži, kterou měl jakožto chráněný volný hráč absolvovat 4. srpna. Hurricanes o dohodě s mistrem světa z Prahy informovali na klubovém webu.

Martin Nečas se chystá na arbitráž. Poslechnu si, jak jsem špatnej, a pak si podáme ruku Video: Sport.cz

Článek

Pětadvacetiletý rodák z Nového Města na Moravě, jenž se zařadil mezi tahouny týmové ofenzivy, si finančně výrazně polepší. Po minulé sezoně mu vypršel dvouletý kontrakt na celkem šest milionů dolarů. Nově obdrží v průměru 6,5 milionu za sezonu.

„Martin je gólovou hrozbou pro soupeře, kdykoli má puk na hokejce. Bude hrát klíčovou roli v dalším úspěchu našeho klubu,“ nechal se slyšet generální manažer Caroliny Eric Tulsky.

Důležitost role byla pro Nečase při vyjednávání stěžejní. V letošní sezoně totiž z těchto pozic vypadl. Přesilové hry příliš nehrával a jeho čas strávený na ledě se ke konci sezony spíš zkracoval.

„Martin je nesmírně šikovný hráč. Jsme nadšení, že jsme se s ním domluvili na víceleté smlouvě,“ prohlásil Tulsky. Ke shodě dospěly obě strany po delším vyjednávání. Před pár dny generální manažer prozradil, že klub předložil varianty od jednoleté až po osmiletou smlouvu.

Nicméně český centr se přesto už pomalu smiřoval s tím, že o podmínkách jeho kontraktu rozhodne arbitráž. „Práva na mě má Carolina. Je to na nich. Jednání probíhají, ale vypadá to na arbitráž a a další roky v Carolině. Nikdo nechce dojít až k arbitráži, ale jestli se to (smlouva) domluví, uvidíme. Vypadá to, že se opravdu asi rozhodne až tam,“ řekl Nečas ve čtvrtek novinářům.

Ve hře byl i jeho odchod z klubu, kde strávil celou dosavadní kariéru v NHL. Nelíbilo se mu menší herní vytížení v minulé sezoně. Touží po větším prostoru v klíčových pasážích zápasů. I proto měl klub po posledním ročníku požádat o výměnu.

Nečas přitom v sezoně 2022/23 vyhrál týmové bodování po základní části. V té poslední skončil čtvrtý, když si za 77 startů připsal 53 bodů díky 24 gólům a 29 nahrávkám. V play off přidal v 11 utkáních devět bodů (4+5). Česko pak posílil na domácím světovém šampionátu a výrazně přispěl ke zlatu, když za pět utkání nastřádal sedm bodů (1+6).

K dohodě s Hurricanes patrně dopomohl i fakt, že klub rozvázal nedávno kontrakt s ruským útočníkem Jevgenijem Kuzněcovem. Po jeho odchodu měla Carolina prostor 13,8 milionu dolarů pod takzvaným platovým stropem.