Hlavní obsah

My dva jsme sehraní. Pittsburgh se během historického večera klaněl svým ikonám

Pittsburskou kabinu sdílejí společně od roku 2006. V noci na čtvrtek pak Sidney Crosby a Jevgenij Malkin sdíleli ruku v ruce i velkou slávu v zápase s Buffalem (6:5 v prodloužení). Kanadský centr v něm zaznamenal 1600. bod v NHL, ruský útočník pak pětistý gól zámořské kariéry.

Foto: Gene Puskar, ČTK/AP

Ikony Pittsburghu Sidney Crosby (87) a  Jevgenij Malkin se radují z gólu proti Buffalu.

Článek

Fanoušci Penguins se mohli ujásat, když si znovu a znovu připomínali, kdo je na vysoké úrovni baví už dvě dekády. Pod Crosbyho vedením se Pittsburgh dostal do čtyř finále a třikrát vyhrál Stanley Cup (2009, 2016, 2017), kapitán týmu získal po dvou Art Ross Trophy, Hart Trophy i Conn Smythe Trophy. Všechny tyto trofeje jsou i v Malkinově sbírce.

„Asi jsme si zasloužili prožít tento večer společně. Je to skvělý příběh,“ dojímal se osmatřicetiletý rodák z Magnitogorsku, který se stal 48. hráčem v historii NHL, jenž vstřelil 500 gólů v základní části. Do ještě exkluzivnějšího klubu dorazil 37letý Crosby. 1600 bodů nasbírala jen desítka hráčů, včetně Jaromíra Jágra (1921).

„Pětistovky jsem chtěl dosáhnout už minulou sezonu. Celé léto jsem na to myslel. Byla to dlouhá cesta,“ řekl Malkin po druhé trefě v sezoně. Když v roce 2022 vstřelil 500. gól v NHL Crosby, Rus mu u něj asistoval. Teď si role prohodili. A pittsburská střídačka se vyprázdnila, když ve třetí třetině Malkinův milník padl. „Měl jsem místo v první řadě, takže na tenhle gól budu mít skvělou vzpomínku,“ pousmál se Crosby, jednička draftu 2005. O rok dřív si Penguins vybrali ze druhé pozice Malkina. A jejich zásluhou došli v tomto tisíciletí k největším úspěchům.

„Když se podíváte na tituly, které Pittsburgh má, jsou na nich vidět jejich otisky prstů,“ prohlásil kouč Mike Sullivan. Ostatně i poslední duel proti Sabres byl v režii C+M. Definitivně ho v prodloužení rozsekl Crosby, který si jubilejní bod připsal v první třetině asistencí u gólu Bryana Rusta.

Kanadská ikona se tak stala prvním hráčem, jenž dosáhl této kóty od 6. října 2011, kdy se to povedlo Jaromíru Jágrovi. Crosby potřeboval ke zdolání 1600 bodů 1277 zápasů, což je pátý nejmenší počet v historii soutěže. A dá se očekávat, že během pár týdnů uvidíme i další dobytý milník v Crosbyho podání. Na 600 gólů mu chybí jen sedm tref.

„Je krásné být součástí takové společnosti, ale já o tom moc nepřemýšlím. Snad budu mít ještě spoustu času, abych nad tím rozjímal. Každopádně je to obrovská pocta,“ tvrdil Crosby, jenž by si po dvou plonkových sezonách, v nichž Penguins nepostoupili do play off, rád zase zahrál o Stanley Cup.

Pittsburgh si po divoké premiéře proti Rangers (0:6) zase začíná sjednávat respekt. Třikrát z posledních čtyř zápasů nastřílel šest gólů. A jubilant Malkin je s bilancí 2+9 na čele bodování sezony.