Hlavní obsah

Minus 40. Ovečkinův odstup od historického rekordu je o další gól menší

Poprvé od 16. dubna, posledního dne minulé základní části NHL, se počítadlo zase pohnulo. Alexandr Ovečkin je po trefě do sítě New Jersey 40 gólů od historického střeleckého rekordu NHL v podání Waynea Gretzkého. Je to už jen otázka času, kdy ho překoná?

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Washingtonu Rus Alexandr Ovečkin

Článek

„V této sezoně to nebude,“ říká stroze legenda Devils Patrik Eliáš.

Kapitánovi Capitals je 39 let, v minulé sezoně gólově zvolnil. Ale pořád nasázel 31 branek. A ve čtvrtém startu si otevřel střelecký účet nového ročníku NHL. I když na své poměry trochu záhadně.

V 15. minutě tečoval před brankovištěm přihrávku Johna Carlsona, puk se ale odrazil ještě od domácího beka Johnathana Kovacevice a přeplachtil gólmana Jacoba Markströma. Pořadí nejlepších kanonýrů historie v základní části je tak následující: 1. Gretzky 894, 2. Ovečkin 854.

„První třetina (3:1) byla z naší strany příkladná,“ pochvaloval si Ovečkin po výhře 6:5 v prodloužení. „Vytvářeli jsme si šance, dobře se pohybovali, dávali jsme góly.“

Ruský kanonýr si v úvodních utkáních připisoval jen asistence, proti Vegas dosáhl na sedmistou v kariéře. Kouč Spencer Carbery ale v rámci manévrů se sestavou přesunul největší hvězdu z levého křídla na pravé vedle centra Ryana Stromea. Ale Ovečkin si i na atypickém místě našel prostor k pěti střelám na branku.

Gólově však na začátku sezony táhne Washington tvrďák Tom Wilson, vítězná trefa v prodloužení pro něj byla už pátou v tomto ročníku. „Tvrdě maká a je za to odměněn. Má skvělou formu,“ chválil Ovečkin hráče, který v minulosti svou image posiloval bitkami i zákroky na hraně či za ní. Třicetiletý Kanaďan je ale bezpochyby i výborným ofenzivním hráčem, ačkoli dal v NHL o 703 gólů méně než Ovečkin.

Další možnost přiblížit se Gretzkého rekordu ještě víc bude mít šedý ruský vlk v noci na středu ve Philadelphii.